Новата година може най-накрая да донесе едно ново начало и

...
Новата година може най-накрая да донесе едно ново начало и
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания след Брекзит: твърди приятели или съседи съперници

Новата година може най-сетне да донесе едно ново начало и ангажимент за загърбване на предишното и старт на връзките начисто за Англия и Европейския съюз.

Не залагайте обаче на това.

Англия избра да напусне Европейски Съюз, поемайки независим курс на отдалечаване от континентална Европа. Но историята им е прекомерно преплетена от едно хилядолетие насам, с цел да бъде раздялата лесна.

Единайсет месеца от формалното излизане на Англия от Европейски Съюз Брекзит става фактическа част от всекидневието от 1 януари 2021 година, с приключването на преходния интервал и окончателното овакантяване от Обединеното кралство на най-мощния търговски блок в света.

Митническите инспекции, бюрокрацията и останалото възприятие на неспокойствие, провокирано от годините на яростни договаряния за бракоразвод могат обаче да донесат болежка, а не тръпка от новото положение на нещата. И макар траялия четири години и половина развой на овакантяване избрани нерешени въпроси ще се запазят в продължение на идните месеци и даже години.

" По една или друга причина Англия евентуално ще води безкрайни договаряния с Европейски Съюз с десетилетия ", Каза Чарлз Грант от мозъчния концерн Център за европейска промяна (Center for European Reform).

Брекзит бележи края на едни сложни взаимоотношения. Англия се причисли към тогавашната Европейска икономическа общественост през 1973 година, само че в никакъв случай не възприе плана на блока за все по-тясна интеграция. Европейски Съюз се роди от пепелищата на Втората международна война с нейния излъган и унищожителен шовинизъм.

Като страна победителка в две международни войни и съхранила загатна за имперското си минало Англия възприемаше пан-европейския план доста по-различно, да вземем за пример, от Германия.

При това, действителното овакантяване на блока дълго време бе концепция с малко на брой последователи преди последователно да събере поддръжка в английската Консервативна партия. На референдум през 2016 г гласоподавателите, нанасяйки удар върху статуквото, избраха с дребна разлика (52 против 48 процента) раздялата с блока.

Политическият потрес от това към момента отеква. Отне три и половина години раздялата да стане факт на 31 януари и още 11 месеца мъчителни разногласия за договаряне на комерсиална договорка.

Сключена на Бъдни вечер, договорката удовлетворява главните претенции и на двете страни. Тя пази пазара на Европейски Съюз като обвързва безмитната търговия с условия Англия да продължи да се придържа към високи обществени, трудови и екологични стандарти. Сделката разрешава на Англия да твърди, че е възстановила " суверенитета " си, тъй като към този момент не е част от структурите на блока като Съда на Европейски Съюз.

Британският министър председател Борис Джонсън я назова " нова насочна точка за взаимоотношенията сред суверенни и равнопоставени страни ".

Европейски Съюз не е склонен с такава дефиниция. Той възприема себе си като по-старши сътрудник, блок с 450 милиона консуматори, воден от стопански колоси като Германия и Франция, до момента в който Англия има население от 67 милиона души. Европейски Съюз счита, че основната тежест от компликациите, свързани с Брекзит, ще бъде поета от Англия.

" Ние сме един от колосите ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави: " От позицията на силата можем да реализираме доста ".

За английските последователи на Брекзит ударът от издигането на нови търговски бариери се компенсира от изгледите за възвърната независимост и от основната дума " суверенитет ".

Засега Джонсън единствено загатва какво възнамерява да прави с този суверенитет: да подписа търговски покупко-продажби с разнообразни страни по света, да ускори конкурентоспособността посредством " по-умни и положителни регулации ", да разшири бранша на високите технологии.

От страна членка на Европейски Съюз Англия ще се трансформира в стопански съперник на блока.

Европейски Съюз се притеснява от капацитета на Англия да си обезпечи преимущества посредством занижаване на стандартите и превръщането й в " Сингапур на Темза " с ниски налози на самия предел на блока. Ето за какво договорката за Брекзит съдържа ограничавания за " общи правила на играта и стандарти " за това какъв брой надалеч може да се отклони Англия, без да й бъдат наложени санкции.

Англия може скоро да се опълчи на тези рестрикции. В бъдеще се задават още напрежения, разногласия и договаряния. И съглашението ще бъде преразглеждано на всеки пет години, съживявайки спор, който мнозина се надяваха да избледнее.

" Ако си мислихте, че това ще бъде еднократен триумф, ще останете разочаровани ", сподели Катрин Барнард, професор по европейско право в университета в Кембридж.

Доверието към този момент се изчерпва, а неотдавнашни събития демонстрират какво може да се случи.

По-голяма част от търговията със артикули сред Англия и Европейски Съюз минава през Ламанша, и когато Франция реши да спре всякакво секване на границата на 20 декември в отговор на бързо разпространяващия се нов вариант на КОВИД-19, открит в Англия, това сътвори транспортен безпорядък, който лиши дни да бъде организиран, даже откакто Париж подвигна блокадата.

Британските таблоиди видяха в това преднамереност от страна на Франция, обвинявайки Париж в опити да накара Англия да подписа комерсиална договорка за Брекзит. Френският президент Еманюел Макрон стана " Господин Пътна обсада ", който, в случай че се употребява коледната тематика, е дал на Англия " ритник в коледните топки ".

Франция отхвърли затварянето на границата да е обвързвано с Брекзит. Канцеларията на Макрон обаче излезе с изказване тази седмица, в което се споделя, че " Франция ще бъде доста бдителна от първия ден ", ако Англия " не съблюдава уговорките си " съгласно съглашението.

Докато Джонсън приготвя Англия за вдишване на солов курс, множеството европейски водачи възприемат съдействието като по-жизненоважно от всеки път, изключително с обхваналата света пандемия, и когато Съединени американски щати и Китай се пробват да изхвърлят европейските страни от дипломатическата игра.

" Трябва да оставим настрани щампите и да се запитаме какво в действителност значи суверенитетът ", сподели Фон дер Лайен. " Става дума за сливане на силите ни и за това да приказваме с един глас в свят цялостен с велики сили. А във времена на рецесия, става дума да се измъкнем един различен от компликациите, вместо да се опитваме да се надигнем на крайници сами ".

Брекзит към този момент дестабилизира самата Англия. Той ускори поддръжката за независимостта в Шотландия, която гласоподава с огромно болшинство за оставане в Европейски Съюз през 2016 година Северна Ирландия, която има обща граница с членката на Европейски Съюз Република Ирландия, остава стопански по-близо до блока, в сравнение с останалата част от Обединеното кралство, съгласно изискванията на развода, статут, който може да я отблъсне от Англия.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, последовател на европейското единение и французин до мозъка на костите си, вижда тежки времена за Англия за в бъдеще.

Барние съобщи, че " когато човек огледа днешния свят, рисков, неустойчив и неправдив свят, несъмнено считам, че е по-добре да бъдем дружно с нашите съседи в един съюз, обединен пазар, в сравнение с всеки да си стои самичък в ъгъла и да преследва личните си ползи ".

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР