Новата формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, заложена в проект

...
Новата формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, заложена в проект
Коментари Харесай

Приемат нова формула за ТЕЛК, важни промени за хората с увреждания

Новата формула за пресмятане на проценти ТЕЛК, заложена в план на разпоредба на здравното министерство, влиза за разглеждане на днешното държавно съвещание.

Промените, които засягат стотици хиляди хора с увреждания, бяха препоръчани през ноември, само че внасянето им се забави поради огромен брой оферти за допълнението им по време на публичното разискване. Стигна се и до митинги за по-бързото им приемане.
-->
Най-високият % на най-тежкото увреждане плюс 20 % от сбора на процентите на останалите увреждания – по този начин ще наподобява новата формула за пресмятане на понижена продуктивност, в случай че държавното управление одобри предлагането, квалифицирано преди повече от два месеца.

Според плана пожизнено ТЕЛК решение ще се дава при още 29 болести, като епилепсия, множествена склероза, аутистични положения.

Предвижда се право на непозната помощ да имат деца и възрастни с психологични болести и при по-малко от 90 % ТЕЛК. Ново е издаването на ТЕЛК с 50 % понижена продуктивност при инфаркт, в случай че след първата година човек няма нарушавания на кръвообращението.

Преди няколко дни хора с увреждания стачкуваха пред Министерския съвет против забавеното утвърждение на плана, а от здравното министерство увериха, че измененията ще бъдат импортирани в края на януари или началото на февруари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР