Загинали, ранени, унищожени жилища, инфраструктура и реколта в Африка след

...
Загинали, ранени, унищожени жилища, инфраструктура и реколта в Африка след
Коментари Харесай

Загинали, ранени, унищожени жилища, инфраструктура и реколта в Африка след опустошителни наводнения

Загинали, ранени, унищожени жилища, инфраструктура и годишна продукция в Африка след опустошителни наводнения

Опустошителни наводнения в Африка почерниха живота на хиляди хора и провокираха филантропична рецесия. Дъждовете, подхранени от климатичния феномен Ел Ниньо, безусловно потопиха обширни региони в Източна Африка – Уганда, Кения и Танзания.

Само в Танзания са починали над 150 души, а минимум 200 000 са потърпевши от наводненията. Унищожени са жилища, инфраструктура и годишна продукция. Естер Синзве, жителка на Дар ес Салам, е изгубила своя дом: „ Нямам къде да пребивавам. Временно ме подслони една съседка, само че няма изгледи скоро дъждовете да спрат. Много се опасяваме “, сподели тя за Дъждовни води.

В прилежаща Кения след скъсването на язовирна стена са починали минимум 42 души, само че броят им евентуално ще нарасне, защото доста хора се водят безследно изчезнали. Язовирът се намира на север от столицата Найроби, а стената му е рухнала под напора на водните маси след проливни дъждове, траяли седмици. И на други места язовирите са претъпкани до сериозно равнище, а живеещите в по-ниските равнинни елементи са призовани от управляващите да се изтеглят, осведоми АРД.

От първокласните жилищни комплекси от затворен вид в Найроби до скромните жилища в селските региони – съвсем всяко кътче на страната е наранено от опустошителния потоп.

Роудс Аруба от община Мачакос край Найроби описа пред Дъждовни води: „ Бях на работа, когато жена ми се обади, с цел да ми каже, че към селището доста бързо прииждат големи водни маси, които заплашват да потопят целия комплекс “.

Отложено е подновяването на образователните занятия в Кения, тъй като в страната са наводнени над 100 учебни заведения, в някои от тях са рухнали стени, а други са с отнесени покриви от мощните ветрове.
Не е ясно по кое време образователният развой ще бъде възобновен.
Проливните дъждове в Кения не престават към този момент месец, напомня АРД.

Те се дължат на климатичния феномен Ел Ниньо, предизвикал наводнения и свлачища, които до момента оставиха без дом над 130 000 души.

Ако съдим по изводите в Глобалния отчет на Организация на обединените нации за продоволствените рецесии, оповестен предходната седмица, най-лошото надалеч не е завършило.

„ Последиците ще се демонстрират през цялата година “, се показва в отчета.

И преди Ел Ниньо е причинявал изострен апетит в Африка,

напомнят специалистите и показват да вземем за пример международната продоволствена рецесия от 1982-1984 година, известна като най-тежката в историята. Тя докара до апетит, предизвикал гибелта на стотици хиляди хора – от Африканския рог до района на Сахел.

Сушата в Южна Африка през 1992-1993 година също се свързва с Ел Ниньо –

тогава близо 100 милиона души усетиха последствията от естественото злополучие.

Между 2020 и 2023 година пък три поредни прояви на климатичния феномен.

А моделът Ла Ниня, аналог на Ел Ниньо, доведоха до опустошителни суши в Етиопия, Кения и Сомалия, като милиони хора към момента се борят с следствията.

Разрушителният резултат от явлението Ел Ниньо се ускорява от неналичието на съответни противопоставяния на изменението на климата.

Грейс Ронох, екоактивист от Кения, споделя в тази връзка:

„ Развиващите се страни не са в положение да дефинират цели в отговор на климатичната рецесия, тъй като с цел да го създадат, им е належащо финансиране.

Сега множеството от тези страни са обременени с задължения, чието погашение за тях остава предпочитана задача “, споделя тя за Дъждовни води.

А Дейвид Гикунгу, шеф на Метеорологичния департамент на Кения, вижда незабавна нужда от решения, които могат да понижат отрицателните последствия от такива бедствия.

Например да се намерения за създаване на системи за ранно предизвестие или за други механизми, които да понижат вредите от пагубни естествени феномени.

 

Източник: fakti.bg

Автор: Мими Мефо Такамбу
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР