Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови

...
Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови
Коментари Харесай

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже

Нова технология може скоро да разреши на мъже в еднополови връзки да имат дете, генетично обвързвано с двамата татковци, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл.

Технологията употребява кожни кафези от един мъж, с цел да промени генетиката на дарена яйцеклетка, показаха откривателите в публикация, оповестена в списание " Сайънс адвансис " (Science Advances), предава Българска телеграфна агенция.

След това тази яйцеклетка може да бъде оплодена от сперматозоид, с цел да се сътвори жизнерадостен ембрион, съдържащ комбинираната генетика на донора на кожа и донора на сперматозоиди.

 

 

Това би могло да помогне на еднополовите двойки да основат свое дете, както и на дами, които не са в положение да основат жизнеспособни яйцеклетки заради преклонна възраст, лекуване на рак или други аргументи.

" Целта е да се създават яйцеклетки за пациенти, които нямат лични яйцеклетки ", сподели научният началник Шухрат Миталипов, шеф на Центъра за ембрионална клетъчна и генна терапия към Орегонския медицински университет.

Това е същата техника, която откривателите използваха през 1996 година, с цел да клонират овца в Шотландия на име Доли, споделят учените.

 

 

В този случай откривателите са основали клонинг на единия родител, до момента в който учените от Орегонския медицински университет са се фокусирали върху основаването на ембриони с генетични данни, получени от двамата родители.

Екипът е следвал развой от три стъпки, с цел да реализира това при опити с мишки.

Учените първо лишили миша яйцеклетка от ядрото ѝ, след което трансплантирали ядрото на миша кожна клетка в мишата яйцеклетка.

След това те предиздвикали ядрото на вградената кожна клетка да изхвърли половината от хромозомите си в развой, сходен на този, който се случва в клетките, делящи се за приемане на зрели сперматозоиди или яйцеклетки.

Накрая откривателите оплодили новата яйцеклетка със сперматозоиди, употребявайки ин витро оплождане, вследствие на което се получава здрав ембрион с два набора хромозоми, дарени по равно от двамата родители.

Този развой би могъл да се окаже по-прост вид на конкурентна техника, която се тества от други лаборатории по света и при която кожните кафези се препрограмират изцяло, с цел да се трансфорат в яйцеклетки или сперматозоиди.

" Ние прескачаме цялата тази стъпка на клетъчно препрограмиране ", споделя изследователката доктор Паула Амато, професор по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Орегонския медицински университет, в известие на учебното заведение. " Предимството на нашата техника е, че се заобикаля дълготрайното обработване, което е належащо за препрограмиране на клетката. В продължение на няколко месеца могат да настъпят доста нездравословни генетични и епигенетични промени ", уточняват от екипа.

Изследователите обаче предизвестяват, че ще минат години, преди тази техника да бъде налична за хора.

" Това ни дава доста информация ", споделя Амато и добавя:  " Но към момента има доста работа, която би трябвало да се свърши, с цел да се разбере по какъв начин тези хромозоми се сдвояват и по какъв начин вярно се разделят, с цел да се възпроизведе фактически това, което се случва в природата ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР