Нова серия кибератаки по целия свят се очакват заради вируса

...
Нова серия кибератаки по целия свят се очакват заради вируса
Коментари Харесай

Внимание - нова серия кибератаки с вируса Petya

Нова серия хакерски атаки по целия свят се чакат поради вируса Petya, който атакува компютрите на същия принцип като появилия се преди към два месеца WannaCry.

Много компании и персонални компютри в Европа и Съединени американски щати към този момент пострадаха от офанзивата. Сред жертвите са фирмените компютри на огромната рекламна агенция WPP, производителят на храни Mondelez, юридическата компания DLA Piper и датската компания за логистика и транспорт Maersk. Технологията е следната: инфектираният компютър се оказва със заключени файлове, които притежателят може да си върне против откуп, обикновено в биткоини.

Основният съвет е да изключите незабавно компютъра, в случай че се усъмните, че е инфектиран.

If machine reboots and you see this message, power off immediately! This is the encryption process. If you do not power on, files are fine. pic.twitter.com/IqwzWdlrX6
— Hacker Fantastic (@hackerfantastic) June 27, 2017
Petya се популяризира посредством операционната система Windows. Според експерти вирусът има по-добра техника за разпространяване от WannaCry и надлежно - капацитет за повече провали. Ако притежателят на инфектирания компютър не желае да заплати, може да загуби скъпи файлове. Затова съвет номер 2 е постоянно да вършиме копия на значимите си документи. Така, даже да бъдете хакнати, загубата няма да е огромна и няма да се наложи да плащате, с цел да получите още веднъж достъп до тях.

Вирусът Petya желае по $300, платени в биткоини, за код за отключване на хакнатите файлове.

Едни от първите изумени компютри са в Украйна. Смята се, че вирусът е прикачен към нова счетоводна стратегия, употребена от компании, работещи с украинското държавно управление. Затова в страната инфектираните машини са доста - в институции, банки, летището, даже системата на метрото. Хакната е била и мониторинговата система за радиацията в Чернобил.

Какво да вършим?

Вирусът прониква в компютъра и изчаква към час преди да го рестартира. Докато тече рестартирането, изключете компютъра, с цел да попречите на Petya да криптира файловете. След това се пробвайте да презапишете всички значими документи на външна памет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР