Нова поредица взривове нанесе щети във военни съоръжения на Русия

...
Нова поредица взривове нанесе щети във военни съоръжения на Русия
Коментари Харесай

Ще трябва да сменят тактиката. Какво ще се промени за руската армия след взривовете в Крим

Нова поредност гърмежи нанесе вреди във военни уреди на Русия на нелегално анексирания полуостров Крим. Как е станало? Кой го е направил? Какви ще са последствията за съветската войска? Събрахме отговорите.

Руското военно командване ще бъде насила да промени тактиката си къде да разполага складовете си с муниции. Това съгласно специалисти ще бъде непосредственият резултат след новата серия гърмежи в съветски военни уреди на анексирания украински полуостров Крим .

Във вторник първо стана детонация в склад покрай селата Майское и Азовское в северната област Джанкой . Няколко часа по-късно имаше във военновъздушна база в село Гвардейское в региона на Симферопол. Дни по-рано - на 9 август, детонации поразиха и военното летище "Саки " в Новофедоровка . Сателитни фотоси след гърмежа демонстрираха, че са унищожени съветски самолети.

Именно през Крим минава главният маршрут за доставки на оръжие и на жива мощ към отчасти окупираните южни региони на Украйна - Херсонска и Запорожка области.

"След ударите на HIMARS в близкия гръб по огромни хранилища за муниции, руснаците трансформираха тактиката. И в този момент тези хранилища бяха по-далеч от фронтовата линия ", сподели пред военният специалист Михаил Жирохов .

"Джанкой, в който във вторник имаше гърмеж, е на 200 км от фронтовата линия. И до неотдавна съветското командване смяташе, че това е задоволително, с цел да обезпечи тези хранилища. Сега обаче ще би трябвало още веднъж да сменят тактиката и да реалокират складовете още по-далеч ", добави той.

Как се стигна до гърмежите? Кой е виновен? Какви са провалите? Свободна Европа събра известните обстоятелства и мненията на специалисти.
Кой е виновен за гърмежите
New York Times цитира неназован почитан чиновник, който заяви, че елитна украинска военна част , настояща в тила на врага, най-вероятно стои зад детонациите в Джанкой.

Засега нито един украински представител не е оповестил, че Украйна поема отговорност за тях. Руското министерство на защитата, което в началото заяви за гърмеж и пожар, излезе с изказване, в което се споделя, че детонациите са "резултат от измама " .
 След детонацията в Джанкой
Въоръжените сили на Украйна още веднъж припомниха значимостта на спазването на пожарната сигурност.

"Врагът не знае по какъв начин да употребява никакви ограничения за противопожарна сигурност, само че ние, несъмнено, сме удовлетворени от всичко. Не единствено военните, само че и цяла Украйна ", сподели Юрий Игнат , представител на командването на военновъздушните сили на Украйна.

Малко по-късно украинските въоръжени сили разгласиха свои данни за броя на съветската техника и типовете оръжия, които са били в региона сутринта на 16 август.

"В региона на жп гара Азовская - 17 бойни бронирани машини, 10 самоходни оръдия "Гвоздика " (самоходни артилерийски установки), 7 самоходни оръдия "Мста-С ", 2 самоходни оръдия "Пион ", 2 единици MLRS BM- 21 "Град " (ракетна система за залпов изстрел), както и муниции ", оповестиха украинските сили.
 Сателитна фотография демонстрира бронирани машини в базата в Джанкой Какви са провалите
Заради детонациите бяха развалени и електропроводи, здания и железопътни релси. По-късно те бяха поправени, само че управляващите оповестиха, че придвижването на влаковете ще бъде обновено единствено след някои ограничения за сигурност. Не беше обявено какви тъкмо ще са те.

Ръководителят на Меджлиса на кримскотатарската общественост Рефат Чубаров написа в страницата си във Facebook, че както след първите детонации на 9 август, по този начин и след последните, "хиляди съветски жители към този момент се придвижват към моста през Керченския проток " . Веднага след гърмежите се извиха огромни опашки от искащи да изоставен полуострова.

Броят на евакуираните поради детонациите в Джанкой стигна към 3000 души, сподели във вторник Сергей Аксенов - назначеният от Русия губернатор на полуострова. Хората от Майское и Азовское са изцяло изведени, а достъпът е неразрешен. Той заяви, че има единствено двама потърпевши, които са без заплаха за живота.
Какви оръжия са употребявани
Няма индикации, че украинските сили са употребявали доставени от Съединени американски щати оръжия при последните удари в Крим, считат специалистите от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната. Те прибавиха, че е малко евентуално украинската войска да е употребила такива оръжия, тъй като целите са надалеч отвън обсега на предоставените от Вашингтон системи.

Дори и да е употребила западни оръжия обаче Украйна не би нарушила по този метод уговорките си към западните сътрудници за потреблението на доставените от тях оръжия единствено на украинска територия, показаха още анализаторите. Полуостров Крим е суверенна територия на Украйна и беше нелегално анексиран от Русия през 2014 година

Съединени американски щати към този момент показаха позиция, че Украйна има право да употребява мощ, с цел да си върне територии, в това число региони завладяни от Русия през 2014 година

Атаките против съветски позиции в и към Крим евентуално са част от цялостната контраатака на Украйна за връщане на контрола върху западния бряг на река Днепър .

Кремъл продължава с напъните си прикрие задачите си в Украйна, считат още анализаторите от Институтът за проучване на войната. Според тях стратегическите цели на Русия остават непроменени: промяна на режима в Киев и слагане под надзор на по-голямата част от територията на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР