Нова научна мисия ще изследва дълбините на Индийския океан край

...
Нова научна мисия ще изследва дълбините на Индийския океан край
Коментари Харесай

Нова мисия ще изследва живота в Индийския океан

Нова научна задача ще изследва дълбините на Индийския океан край Малдивите. Изследователите ще проучат типове на дълбочина до 1000 метра, с цел да обезпечат скъпа информация за по-доброто схващане на биоразнообразието в океана. 

 

Малдивите – парадайс за младоженци от целия свят, са прочут със своите курорти, красиви плажове и кристално чисти води. Но какво се крие под вълните, на по-дълбокото?Нова експедиция ще търси отговорите, спускайки се по-дълбоко от всеки човек до момента.

Изследователският транспортен съд „ Одисея “ ще отплава на 4 септември, а задачата ще продължи 35 дни. Тя е взаимно дело на държавното управление на Малдивите и английския институт за морски проучвания „ Нектон “.

 
Малдивите са на предната линия на рецесията с климата, измененията в океана ще се отразят фрапантно на тяхното бъдеще. Правителството на Малдивите ни помоли да отидем и да работим с тях. От тяхно име да създадем първо систематично изследване от повърхността на океана до към 1000 метра дълбочина. Всичко каквото открием за живота на тези дълбочини, ще послужи за информация на управляващите за основаване на нови предпазени зони и резистентност против най-тежките въздействия на климатичната рецесия.
Оливър Стийдс – изпълнителен шеф на институт „ Нектон “ 

Корабът е бил подложен на разнообразни проби край крайбрежията на Испания в подготовка за своето пътешестване. Учените ще се спускат до 1000 метра с подводни апарати. Подводниците би трябвало да могат да устоят на големи сили – на всеки 10 метра втурване налягането се усилва с 1 атмосфера. Така на 1000 метра налягането е повече от 100 пъти по-високо, в сравнение с повърхността. Подводниците са единствено част от технологиите, които ще употребява експедицията, с цел да изследва положението на дълбочинните екосистеми.

 
На борда на нашия транспортен съд имаме две подводници, две от най-модерните механически средства в света, обслужвани от хора, които могат да се спуснат до 1000 метра. Имаме роботи, които могат да вземат проби. Набор от разнообразни камери и системи за проучване. Разполагаме с лъчи, с цел да можем да картографираме океанското дъно. Имаме спускаеми модули и отдалечено подводно видео с стръв, отдалечени датчици и системи с стръв, които могат да документират живота на друга дълбочина в океана.
Оливър Стийдс – изпълнителен шеф на институт „ Нектон “ 

Измененията на климата съставляват забележителна опасност за океана.

На Малдивите земята се издига приблизително на 1.5 метра над морското ниво, тъй че покачването му ще значи заливане на огромна част от островите и потъването им.

Експедицията на „ Нектон “ ще помогне за по-добро схващане на морския живот и създаването на политики за отбрана на към 20 % от подводните хабитати.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР