Нова мода се задава при кафето.Готвачите обикновено гледат да не

...
Нова мода се задава при кафето.Готвачите обикновено гледат да не
Коментари Харесай

Нова мода - кафе с плесен

Нова мода се задава при кафето.

Готвачите нормално гледат да не позволяват мухъл в кухните си, само че вършат изключение за коджи. В продължение на десетилетие този тип гъба е тайното оръжие на новаторските готвачи като Рене Редзепи от Noma в Копенхаген, употребена за ферментиране на зърнени храни, лекуване и придаване на умами усет на сладки и солени ястия, написа Bloomberg, представен от investor.bg.

Сега най-популярната мухъл в кулинарния свят е напът да се трансформира в най-актуалната наклонност в профилирания свят на кафето. Предприемчиви производители считат, че многофункционалната съставна част може да усъвършенства посредствени зърна кафе и да направи по-вкусно кафето.

Това е уместно време да се усили оптимално качеството на кафето. Цената на сорта Арабика – най-популярния в света, е повишена повече от два пъти през последната година и половина.

„ Коджи е страхотна поради капацитета да даде наслада на кафето, която липсва, или да усъвършенства кафето до по-висок клас “, споделя Мейсън Салисбъри, съосновател на основаната в Невада Luminous Coffee, една от първите компании в страната, възприели използването на коджи в кафето. Salisbury стартира да продава ферментиралите си зърна тази пролет, а торбичка от 200 грама коства 30 $.

Редица профилирани магазини за кафе по света са почнали да оферират кафе коджи, в това число Phoenix Coffee в Охайо, Manhattan Coffee Roasters в Нидерландия и Hatch в Канада. Manhattan Coffee Roasters се разделя с наличностите си бързо, продавайки 100 кг кафе коджи за 72 часа.

Независимо дали е приготвено посредством метода на пречистване или посредством изтичане, част от привлекателността на процеса с коджи е, че когато се направи вярно, гъбата не прибавя личен усет. За експертите в промишлеността кафето е революционно поради способността си да усъвършенства качеството на главното зърно и да го трансформира в по-добра версия на самото себе си. За потребителите коджи значи по-копринена и сладка напитка.

Процесът притегли съществено внимание, откакто финландският бариста Каапо Пааволайнен от One Day Coffee в Хелзинки свари обществено за пръв път нетрадиционните зърна с коджи на World Barista Championship в Милано през октомври.

„ Състезанията... са толкоз огромни, че може да дефинират цели реколти кафе за идващите години “, споделя Пааволайнен.

Смята се, че El Vergel Estates, плантация за бутиково кафе в Колумбия, позната със своите висококачествени, екзотични сортове, е произвела първата партида зърна, обработени с коджи. Фермата си сътрудничи с екип от коджи запалянковци, с цел да употребява плесента – вариант на гъбата aspergillus oryzae, известна най-много със способността си да трансформира ориза в саке и соята в паста мисо – за кафе.

Процесът е единствено видимо простоват. Той стартира с поръсването на прясно набрани плодове с жълто-бял коджи прахуляк – субстанция, която наподобява на брашно – а след това деликатно се бърка с лопатка. След това плодовете отлежават два дни, произвеждайки пухкава бяла пяна, преди да бъдат изсушени на слънце за две до три седмици. След това се смилат, с цел да се в профил външната обвивка, и се изпращат до непредубедени пекарни за кафе.

Процесът води до първите обработени с коджи кафеени зърна през 2020 година Пааволайнен сварява втората годишна продукция на сцената по време на надпреварата предходната година.

След демонстрацията „ имаше голям интерес към обработката от страна на сътрудниците ми “, споделя Пааволайнен. Мнозина са удивени, че качеството на зърно кафе може да бъде усъвършенствано посредством мухъл.

Подчертаната наслада на кафето коджи се основава, когато ферментацията създава ензими, които разграждат протеините в плода на кафето в аминокиселини, а нишестето – във ферментирали захари, споделя Кристофър Феран, шеф на Phoenix Coffee. Това оказва помощ „ да се ускори чувството на кафето за наслада, плодов усет и комплексност “, споделя той.

Феновете, които желаят да опитат напитката, могат да чакат малко по-скъпа чаша наслада. Като цяло кафето коджи коства към два пъти повече на един паунд (450 грама) спрямо елементарното кафе, което значи 5 до 7 $ на чаша в множеството кафенета. Кафето в този момент намира място в менюта в Съединени американски щати, Англия, Швеция. А защото обработката с коджи се уголемява към ферми в Колумбия, Гватемала, Коста Рика, Тайланд, Китай, Виетнам, Бразилия и Индонезия, ферментиралото кафе е напът да стане по-широко налично в целия свят още тази есен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР