Нова година е един от най-големите празници, който се празнува

...
Нова година е един от най-големите празници, който се празнува
Коментари Харесай

Какво може и не може да има на масата за Нова година

Нова година е един от най-големите празници, който се чества тържествено във всеки дом. Доскоро посрещането ѝ се свързваше най-вече с размяната на дарове, само че в този момент това към този момент в множеството фамилии се прави на Коледа.

Това, което обаче не се е трансформирало без значение на миналите десетилетия и смяната на самото общество, е новогодишната софра. Тя продължава да е по-празнична и по-богата от елементарната софра, защото символизира желанието на хората идната година да е по-щедра, по-плодородна, по-богата за земята и за народа ни, да ни донесе доста здраве, благополучие и шанс.

Приготвянето на новогодишната софра не е изключително комплицирано, само че би трябвало да се съблюдават някои обичаи, които са се наложили с времето. Ето какви правила би трябвало да спазвате при приготвянето на новогодишната маса, с цел да сте сигурни, че няма да се изложите пред Вашето семейство, родственици, другари и близки:

1. Новогодишната софра наложително трбява да наподобява празнично, което значи, че е добре да разполагате със специфична новогодишна завивка. Ако сте пропуснали да се снабдите с такава завивка, поставете някоя задоволително публична за мотива и наблегнете на красивите новогодишни салфетки. Ако сте не запомнили да си закупите и празнични салфетки, използвайте по-обикновени, само че ги украсете, да вземем за пример с борови клонки.

 Новогодишна Трапеза

2. Никога не постилайте новогодишната маса с мушама или хартиена завивка. Това сигурно ще наподобява обидно за Вашите посетители. Това важи и в случай че постелете изгорена или лекьосана завивка, даже и тя да е с новогодишни претекстове.

3. Запалете няколко свещи, които да придават уют на фамилната новогодишна конюнктура, само че не ги слагайте на масата, в случай че не е задоволително огромна, тъй като някой може да се изгори.

4. Масата би трябвало да излъчва обилие, без да е претрупана, с което би се затруднила приятната и задушевна консумация на храната.

5. Традиционните предястия и салати, които се сервират на новогодишната софра, са съветска салата, туршии, мезета, сирена и ядки.

6. Централното място на новогодишната софра би трябвало да е отредено на печеното прасе или печена пуйка. Не забравяйте и обичайните сарми.

7. За десерт на новогодишната маса нормално се сервира саралия и питка или баница с шансове.

Разгледайте нашите изпитани предписания за новогодишната софра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР