Нова електронна брошура "Сподели България", която цели да привлича туристи

...
Нова електронна брошура "Сподели България", която цели да привлича туристи
Коментари Харесай

Как смилянският фасул се оказа кърджалийски?

Нова електронна листовка "Сподели България ", която цели да притегля туристи у нас, разгневи жителите на смолянското село Смилян.

Проектът е взаимна самодейност на Министерствата на туризма и на земеделието и храните. В него България се показва с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм.

Дни след публикуването на брошурата обаче жителите на смолянското село Смилян възроптаха против наличието й. Поводът е, че в раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, като кулинарен специалитет е включена "салата от смилянски фасул ", оповестява Дарик.

"Възмутен съм от неналичието на географски знания за районите в България от страна на специалистите, взели участие в подготовката на изданието. Названието "смилянски фасул " не съществува. Регистрираната словна марка е "Смилянски боб " - марка, записана в Патентно ведомство. А това название може да се употребява за бобовите култури и производни от нея артикули отгледани и създадени в географския регион "Долината на Горното поречие на река Арда ", т.е в землищата на селищата, ситуирани по двата бряга на р.Арда - от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи ", написа в обществената мрежа секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

"Общностите в региона на Горното поречие на р. Арда и най-много производители, туристическите субекти и обществеността в Смилян влага 15 години в разпространение на традицията на развъждане на "Смилянски боб ", в налагането на известността на наименованието и създаване на доверие в качеството на отглеждания в този географски регион боб, с цел да доближи той обективна цена за напъните и трудът, които локалните хора влагат в неговото произвеждане ", написа още Годев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР