Нов ценови рекорд достигнаха котировките на квотите за емисиите на

...
Нов ценови рекорд достигнаха котировките на квотите за емисиите на
Коментари Харесай

Цената на СО2 квотите с исторически връх


Нов ценови връх доближиха котировките на квотите за излъчванията на въглероден диоксид доближиха рекордни стойности. Това демонстрират данните на водещата борса ICE Endex, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мартенските фючърси на излъчванията през днешния ден нарастнаха до 97,660 евро за звук, а при започване на сесията се търгуваха даже за 97,88 евро за звук. Снощи борсата е затворила при цена от 96,28 евро за звук.

Предишният исторически най-много на цената на излъчванията бе регистриран на 8 декември 2021 година - 88,97 евро за звук. Още тогава се предполагаше, че квотите ще преминат психическата преграда от 100 $ за звук, само че след това цените се поуспокоиха.


Цените на въглеродните излъчвания започнаха да се качват още напролет на 2021 г, като то бе обяснено с навлизането на борсови спекуланти на пазара, които повишението на търсенето на фона на зелените цели на Европейски Съюз.

Цената на квотите е значима, тъй като тя се заплаща от електроцентралите работещи на въглища и природен газ и има директно отражение върху себестойността на електрическата енергия която създават.

Междувременно цената на природния газ се усили към 4 пъти с пикови стойности в края на 2021 шесткратно надминаващи тези от началото на годината.

Поскъпването на газа докара до увеличеното потребление на въглища, при чието горене се изхвърля в атмосферата към два пъти повече въглероден диоксид, в сравнение с при използването на синьото гориво.

Днес цената на природния газ в Европа се увеличи до 82,2 евро за мегаватчас, демонстрират данните на интернационалната борса ICE. В началото на търговията стойностите доближиха и до 83 евро за мегаватчас.
Към 11:15 часа българско време мартенските фючърси се котират за 82,2 евро за мегаватчас, откакто през вчерашния ден борсата затвори при 79,595 евро за мегаватчас. Общото повишаване за деня в е 3,273 %.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР