Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото

...
Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото
Коментари Харесай

Работодатели искат нов тип трудов договор

Нов вид трудови контракти, в които брутният приход и чистото заплащане да са посочени настрана, желаеха работодателските организации. Според тях по този метод ще стане ясно каква е действителната цена на труда у нас и какви разноски прави бизнесът за чиновниците и служащите.

Освен смяна в вида на трудовите контракти, против която синдикатите не възразяват, бизнесът желае осигурителната тежест, която сега е разпределена 60% за работодателите, 40% за служащия да се заплаща солидарно 50:50. Според работодателите, това нямало да се отрази на чистото хонорари на служащите, даже са подготвени да компенсират разликата. Срещу това предложение обаче остро се опълчиха от Конфедерацията на труда „ Подкрепа “. От профсъюза даже заплашиха с митинги, в случай че това предложение залегне в Кодекса на труда.
Васил Велев, ръководител на АИКБ: Не ни подозирайте в пъклени проекти. В рамките на общия разход на труд нищо няма да се промени и в границите на чистия приход нищо няма да се промени. Всъщност това систематизиране е изцяло условно. Най-накрая и осигурителната вноска и самото заплащане го заплаща клиентът, купувайки нашите артикули и услуги. Разпределението е изцяло условно. Ваня Григорова, КТ " Подкрепа ": Много е значимо да се знае, че това е извънредно рискова наклонност. Това е първа стъпка към идващото им искане, а точно - напълно заплащане на осигуровките от страна на служащия и освобождение на бизнеса от тези му отговорности.Ние видяхме по какъв начин това се случи в Румъния и какви митинги имаше там, добре е да ги чакат и в България.  Мащабни антиправителствени митинги в Румъния Мащабни антиправителствени митинги в Румъния
Румъния довечера са проведени многохилядни антиправителствени митинги. Причина за недоволството са данъчната и правосъдната промяна на кабинета...

Министърът на труда Бисер Петков напомни, че концепцията да се изравни осигурителната тежест сред служащ и шеф се артикулира още от началото на този век, само че досега няма единодушие сред синдикати и работодатели. Според него разногласието може да се реши единствено в границите на обществения разговор:
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Факт е, че по-високата вноска се заплаща от работодателите. Отново една от тематиките, по която ние водим със обществените сътрудници този диалог, тъй като той касае ползите и на двете страни, и надлежно с техните представители би трябвало да го обсъдим с цел да имаме решение за смяна.
Бизнесът изиска първите 3 дни от болничните към този момент да не се заплащат от работодателите и минималната работна заплата да не се дефинира от страната на административен принцип, а да се договаря по браншове.

Синдикатите не са съгласни и по двете тематики.

Предложенията ще бъдат разисквани още на 31 този месец сред синдикати, работодатели и обществен министър, а до 31 март измененията в Кодекса на труда би трябвало да бъдат подготвени.
 400 млн. лева годишно губи страната от 400 млн. лева годишно губи страната от "заплати в плик "
По 400 млн. лева годишно губи страната от по този начин наречените "заплати в плик ", оповестиха от Национална агенция за приходите на полемика с присъединяване на Главната ревизия по труда, би...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР