Нов скандал с корупция във висшето образование. Записи от скрити

...
Нов скандал с корупция във висшето образование. Записи от скрити
Коментари Харесай

1000 евро, за да вземеш изпит по медицина в София

Нов скандал с корупция във висшето обучение. Записи от скрити камери разкриват корупционна скица за записване на задгранични студенти и тяхното дипломиране за лекари у нас, демонстрират от "Господари на ефира ".

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, с цел да учи медицина у нас. Парите дала на две компании – една от гръцка страна и една от българска. Двете сдружения съгласно нея си разделили сумата.

От българска страна става дума за компанията "Интерхекс ", която преди седмици беше посочена от прокуратурата като част от проведена незаконна група за мним банкет на непознати студенти у нас. За главатар на тази група е апетитен някогашният ректор на МУ в София – Ваньо Митев. Според видеата същата скица работила и в Медицинския университет в Пловдив. В тях лекар Анастас Циканделов е записан да споделя, че изпитите са сред 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с към 200 евро от горната страна. Държавният изпит в Пловдив е 1000-1200 евро.

Циканделов е представител на компания „ Интерхекс”. Сега твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които приказва, били за подготовка на студенти.

Гръцката студентка, за която се приказва в записа, била ориентирана към пловдивския Медицински университет.

„ Неприятно е.

Първото е, че се хвърлят доста тежки обвинявания против МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те въобще не дават отговор на истината”, разяснява ректорът доктор Стефан Костянев.

По думите му подобен студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична информация за взети изпити, каквато сподели лекар Циканделов.

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е подправена.

А съгласно Циканделов всики пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира " инспекция в пловдивския Медициснки университет демонстрира, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан напълно различен човек, който се образова постоянно.

Шестима в ареста след акцията в Медицинския

След акция направена преди месец от ДАНС, профилираната прокуратура и ГДБОП в Медицински университет – София, бяха упрекнати шестима души. Сред тях е и някогашният ректор на образователното заведение - Ваньо Митев. Той е апетитен като началник на проведената незаконна група, осъществявала непозволения банкет на задгранични студенти, плащали към 40–50 хиляди евро за “услугата”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР