Нов рекордьор по скъпотия измести олиото. Килограм захар скочи до

...
Нов рекордьор по скъпотия измести олиото. Килограм захар скочи до
Коментари Харесай

Нов рекордьор по скъпотия. Изненадата

Нов рекордьор по скъпотия измести олиото. Килограм захар скочи до 2.58 лв. на едро, като за година покачването на цената е невероятните 82%, сочат данните на Държавната комисия по стокови тържища и борси /ДКСБТ/. За съпоставяне - предходната година по това време захарта е била 1.42 лв. на едро. Причината е, че към 1/3 от суровината се създава в България, а останалото е импорт. 2021-2022 година минават с огромна суша в Европа, което се отрази в по-нисък рандеман на цвекло, оттова и по-ниско произвеждане и по-малко предложение, обясниха от единствения цех в България, този в Горна Оряховица. Допълнителните фактори за оскъпяването са добре известни - нарасналите разноски за сила, превоз и работни заплати.

За година цената на олиото се е повишила с 44% и сега потегля от тържищата на 4.78 лв. за литър. В магазина финишира на над 5 лв. за бутилка.
-->
На пазара обаче има още една изненада – яйцата. В момента на едро едното се продава приблизително за 33 стотинки, по данни още веднъж на ДКСБТ. Това обаче е първото звено на веригата. Доставчици на магазини го оферират за 38 стотинки, а на дребно може да се откри за 42-45 стотинки броя. Така устремено вървим към формулата „ две яйца за левче ”. Горе-долу толкоз бяха яйцата и по Великден, когато поради нарасналото търсене търговците в задатък бяха натоварили цените, написа „ Марица ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР