Нов метод на идентифициране на употреба на кости за храна

...
Нов метод на идентифициране на употреба на кости за храна
Коментари Харесай

Праисторическите хора били канибали

Нов способ на идентифициране на приложимост на кости за храна демонстрира, че хората са се хранели едни с други по време на праисторическия интервал.

Върху кости на праисторически хора има отпечатъци от зъби на неандерталци и други предшественици на индивида и явно, че са били оглозгани от човек.

Първите хора, които са колонизирали Англия след последния ледников интервал, са практикували канибализъм преди дванадесет хиляди години. Това е била тактика за оцеляване.

Когато един от хората умирал, използването на тялото му вместо храна спестявала на останалите време и старания за търсене на дивеч. Освен това те нямало какво да вършат с мъртвото тяло, което щяло да притегли хищници.

 Праисторическите хора били канибали

За да схванат какви следи оставят човешките зъби върху кости откриватели изучили сурови и сварени кости на разнообразни животни, употребявани за храна от четири разнообразни групи европейски нации.

В Намибия се съхраняват кости, които при започване на предишния век са оглозгвали хората от племето кои. Те дълго време отказвали да употребяват готвена храна.

Оказало се, че когато хората гризат или глозгат кости, те оставят характерни отпечатъци – разнообразни огънати следи и повърхностни линейни следи.

Тъй като оглозгването на костта нормално се случва когато човек желае да изяде и последното останало късче месо, то се счита, че канибализъм се е практикувал единствено по отношение на мъртъвци, те не са убивани ритуално.

Неандерталците се хранели също по този начин и с морски бозайници малко след раждането им. Те преследвали дребните, което ги спасявало от това да ловуват едрите екземпляри, които били рискови.

В Древен Китай са употребявани камъни за облекчение на процеса на предъвкване на месото. Независимо дали са употребили камъни за мачкане и мелене на суровото месо или не, хората са се хранели с месо от доста антични времена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР