Нов грипен щам - Мичиган, ще атакува страната ни тази

...
Нов грипен щам - Мичиган, ще атакува страната ни тази
Коментари Харесай

Удря ни непознатият у нас грип „Мичиган“

Нов грипен вариант - " Мичиган ", ще нападна страната ни тази зима и ще размени досегашния - " Калифорния “, прочут още като свински грип. Четири варианта на грипния вирус се чакат тази зима, като " Мичиган “ има максимален капацитет за епидемиологични стойности, сочат резултатите от 143 лаборатории по света.

" След един доста дълъг интервал на циркулация от 5-6 години, капацитетът на варианта " Калифорния ", прочут ни като свински и пандемичен от 2009-10 година и взимащ жертви, към този момент е привършен и той се заменя със същия вид, само че с нов вариант „ Мичиган “, сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред Дир.бг.

Новият вариант е изолиран за първи път през 2015 година, което значи, че малко хора са се срещали с него, а в България съвсем никой, а и няма публичен имунитет против него, уточни специалистът. Положителното в тази ситуация обаче е, че вариантът " Мичиган " не провокира такива затруднения като " Калифорния ", само че въпреки всичко демонстрира опция за затруднения - най-вече пневмония. По думите на Кунчев за " Мичиган " се знае доста малко - позната е картината в Австралия, където най-засегнати възрастови групи са били над 80 години и децата сред 5 и 11 години.

Другият грипен вариант, който се чака тази зима, е " Хонконг ". С него обаче повече хора са се срещали, защото е от 2014 година Според Кунчев въпреки всичко няма по какъв начин да знаем за силата на грипа тази зима преди да стартира вълната в Европа, а тя нормално потегля в западната част на континента. Едва тогава ще бъдем по-точни в прогнозите, добави специалистът.

У нас повишената заболеваемост от грипа стартира през декември, а пикът й е в края на януари, макар че предходната година грипът ни удари месец по-рано.

" Не може да се каже дали епидемията ще е мощна или не. Миналата година бе една от мощните, като се изключи че пристигна по-ранно. Би трябвало след такава мощна вълна да следва по-слаба, само че при грипа има едно главно предписание – той постоянно съумява да ни изненада с нещо – дали с нов вариант, дали с друго протичане или по-ранно проявление, само че това си е присъща за грипа ", разяснява доктор Кунчев..

Задължително е да се съблюдава хигиена – проветряване на пространствата, изключително където се събират всеобщо хора, увещание на сътрудници, които са очевидно заболели, да се лекуват в домашни условия, съблюдаване на персонална хигиена.

" Ваксинацията дава най-голяма отбрана. И в случай че не ни защищити от грипа, то най-малко ни пази от затруднения от него ", безапелационен е доктор Кунчев.

Тази година по рекомендация на Световната здравна организация производителите пускат на пазара четиривалентна ваксина.

" Досега всеобщо се употребиха тривалентни ваксини - с 2 А-вируси и едно Б вируси. Сега за първа година на българския пазар ще има и четиривалентна ваксина – с две А и две вида от Б вируси. Това е по добре, тъй като в случай че циркулира редом епидемиологични вируси от втори вирус от групата Б, ние ще имаме отбрана и към него ", изясни доктор Ангел Кунчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР