Носителката на тазгодишната престижна Златна палма за най-добър филм на

...
Носителката на тазгодишната престижна Златна палма за най-добър филм на
Коментари Харесай

Носителката на Златна палма критикува френското правителство

Носителката на тазгодишната влиятелна " Златна палма " за най-хубав филм на кинофестивала в Кан Жустин Трие провокира политически скандал, откакто употребява благодарствената си тирада за язвителна офанзива против културната политика на френското държавно управление, написа The Guardian.
Приемайки премията за правосъдната драма Anatomie d'une Chute (Анатомия на едно падение), Трие сподели, че „ комерсиализацията на културата, подкрепяна от това неолиберално държавно управление, е в развой на нарушение на културната изключителност на Франция “.
Тя добави, че без това културно завещание „ нямаше да е тук през днешния ден “.   В речта си Трие също по този начин подлага на критика френския президент Еманюел Макрон, който предишния месец подписа противоречив законопроект, повишаващ възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години – макар огромните митинги.   Трие сподели, че нейната страна е " потърпевша от исторически митинги против промяната на пенсионната система ", само че че " тези митинги са били отхвърлени и потиснати по фрапантен метод ".

Язвителните забележки провокираха бърз отговор от френския министър на културата Рима Абдул Малак, която сподели, че е щастлива, че премията е отишла при френски режисьор, само че е била „ изумена “ от речта на Трие.   „ Този филм нямаше да види бял свят без нашия френски модел за финансиране на филми, който разрешава неповторимо за света многообразие. Нека не забравяме това “, написа тя в Twitter.   Филмът-победител, с присъединяване на немската актриса Сандра Хюлер, е вторият на Трие, определен да се състезава на Лазурния бряг, след нейната мрачна комедия Сибил.   Хюлер, най-известна с ролята си в комедийната драма Тони Ердман от 2016 година, взе участие и в различен водещ кандидат за огромната премия в Кан тази година - The Zone of Interest на английския режисьор Джонатан Глейзър.

Във кино лентата на Трие тя играе писателка, принудена да се пази като основна обвинена в убийството на брачна половинка си.     Най-желаната премия, присъдена от екип от жури, водено от миналогодишния победител – режисьора на Triangle of Sadness, Рубен Остлунд – беше връчена от холивудската актриса Джейн Фонда.   „ Дойдох за първи път тук през 1963 година “, сподели Фонда, до момента в който се приготвяше да връчи премията на Трие. „ Тогава фестивалът беше по-малък. По това време нямаше дами режисьори, които да се състезават и даже не ни е хрумвало, че има нещо неправилно в това. Изминахме дълъг път, само че ни следва дълъг път. ”   Седем дами режисьори, уточни Фонда, са имали филми в състезанието тази година. „ Това е историческо, само че един ден това ще бъде обикновено ", добави тя.    Трие, която е третата жена, печелила влиятелната премия, изпревари мощни кандидати, измежду които английския режисьор Кен Лоуч, любимец на фестивала, чийто нов филм The Old Oak имаше премиера в Palais в края на фестивала, както и Джонатан Глейзър.   Глейзър не си потегли с празни ръце. Той завоюва огромната премия за второ място за The Zone of Interest – акомодация на романа на Мартин Еймис, описващ домашните проблеми на нацистко семейство, което живее в непосредствена непосредственост до концентрационния лагер Аушвиц в Полша към края на Втората международна война.   Глейзър е най-известен с шлагерите Sexy Beast и Under the Skin, научно-фантастична антиутопия, в която Скарлет Йохансон играе извънземно. Приемайки премията, той сподели: „ За мен това е чест оттатък фантазиите ми. Искам да почета паметта на Мартин Еймис и се веселя, че съумях да му покажа кино лентата. ”   Наградата за най-хубав артист отиде при японската легенда Коджи Якушо за превъплъщението му в чистач на тоалетни във кино лентата на Вим Вендерс Perfect days.      Наградата за най-хубава актриса завоюва Мерве Диздар, звезда от турската драма За сухите треви на режисьора Нури Билге Джейлан. 36-годишната Диздар, която е първата турска актриса, спечелила премията за най-хубава актриса в Кан, хипнотизира критиците с ролята си на селската учителка Нурай.    Наградата за най-хубав режисьор бе присъдена на Тран Ан Хунг за кино лентата му The Pot-au-Feu, в който вземат участие Жулиет Бинош и Беноа Магимел.   Специалната премия на журито отиде при финландския режисьор Аки Каурисмеки за кино лентата му Fallen Leaves. Връчвайки специфичното отличие, английският артист Орландо Блум сподели, че цената на киното е в методът, по който то умее да преодолява разликите, „ което не постоянно е елементарно достижение “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР