Носител на 25-ата национална литературна награда Пеньо Пенев е Георги

...
Носител на 25-ата национална литературна награда Пеньо Пенев е Георги
Коментари Харесай

Георги Ангелов и Михаил Синелников са лауреатите на...

Носител на 25-ата национална литературна премия " Пеньо Пенев " е Георги Ангелов, а на интернационалната - съветският стихотворец Михаил Синелников. Юбилейна статуетка, диплом и сумата от 2000 лева им бяха връчени от кмета Иво Димов и от ръководителя на Общинския съвет Гергана Кръстева.
Церемония по тържествено връчване на премиите беляза кулминационната точка на Дните на поезията в Димитровград вечерта на 8 май.
„ За мен е висока чест да бъда притежател на националната литературна премия на името на огромния български стихотворец Пеньо Пенев. Тя с изключение на самопризнание е и голяма отговорност, тъй като времето, в което живеем, е тежко и разделно. То изисква позиция, която да бъде отстоявана и в живота, и в литературата, с цената на доста и невидими за необятната аудитория компликации ”, съобщи Георги Ангелов, който е родом от Първомай. Той е приключил е история във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ”. Автор на няколко поетичните книги, измежду които са „ Езикът на здрача ” (1997), „ Монолог на Кортес ” (1998), „ Ненамерени летописи ” (2000), „ Зимна трева ” (2002), „ Ариергард ” (2003, номинирана за премията „ Пловдив ”), „ Жерав над снега ” (2007), „ Опорна точка ” (2007).
Носител е на национални награди за лирика. Член на Съюза на българските писатели. Негови стихове са оповестени в националния щемпел, в антологии и сборници, превеждани са на съветски, британски, турски и сръбски.

„ Има поети, които са безконечни, а творчеството им непреходно. Такива, които идните генерации следват. Такъв е Пеньо Пенев ”, съобщи Михаил Синелников. От трибуната руснакът прочете стих на поета с ватенката, които той е превел на съветски език особено за тазгодишното издание на поетичните дни.
Синелников е съветски стихотворец, критик и преводач. Той е от Ленинград, от семейство на боен публицист и учителка. Работил в „ Литературная газета ”, в сп. „ ДН ”.
Автор на поетичните книги: „ Облаци и птици ” (1976), „ Киргизка рапсодия ” (1979), „ Аргонавтика ” (1980), „ Студеният ключ ” (1986), „ Разноцветна кула ” (1987), „ Киргизки лов ” (1988), „ Сънят на копринената пеперуда ” (1990), „ Отломка ” (1997), „ Непознат глас ” (1999), „ Коприна ” (2002) и други

„ С избора на новите лауреати Георги Ангелов и Михаил Синелников литературната премия „ Пеньо Пенев ” подвигна своето ниво и става все по-трудно ", посочи поетът и преводач Никола Инджов, който бе член на комисията по избора.
С това бе загасен огънят на поезията, а феновете на мереното слово се любуваха на концерт на Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР