Носенето на кръст е сред най-разпространените ритуали за късмет и

...
Носенето на кръст е сред най-разпространените ритуали за късмет и
Коментари Харесай

Поверия, свързани с християнския кръст

Носенето на кръст е измежду най-разпространените ритуали за шанс и благоденствие в християнския свят. Кръстът несъмнено е приет за най-силния амулет за всички християни, а вярващите по целия свят го носят с вярата той да ги защищава и направлява в живота.

Освен за отбрана обаче реликвата има и други мощни въздействия върху нас.

Най-популярните поверия, свързани с най-християнския знак

Според националните вярвания кръстът с изключение на мощен амулет за индивида, който го носи, може да бъде и знак за душевното му положение. Разбира се, всички чудодейни свойства на кръста, с които ще ви срещнем, важат само и единствено, в случай че той е осветлен в черква, а не просто закупен от магазина.

Християнската традиция обогатила извънредно доста символиката на кръста, влагайки във фигурата му облика на страданията и избавлението на Исус Христос.

При поверията за кръста най-основната възбрана е да не се носи непознат кръст, защото, поставяйки го върху себе си, одобряваме греховете на индивида, на който принадлежи реликвата.

По същата причина не би трябвало да се взима кръст, който сте намерили на пътя. Макар че признакът на кръста е позитивен, вземайки го от земята, можете да донесете в дома си заболявания и несгоди.

 Християнски кръст

Ако мине известно време, откогато носите кръст на верижка към врата си, и забележите, че той потъмнява – съгласно поверията това е знак, че някой към вас ви въздейства отрицателно.

Разбира се, доста от поверията, свързани с християнския кръст, са предадени и в обичаите при честването на някои празници. На 6-ти януари православната черква празнува празника Йордановден. Смята се, че това е един от огромните християнски празници, а кръстът през целия ден е основно настоящо лице.

Хората имат вяра, че на Йордановден водата има по-голяма мощ. Освен че пречиства греховете, тя умее да лекува, по тази причина болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът. Ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна. А късметлията, който хване кръста, няма да го сполетяват заболявания и беди през цялата година.

Светлият християнски празник Цветница също е окичен с вярване, касаещо кръста. Хората от край време имат вяра, че в случай че се сложи върбова клонка върху кръст, всяка сложна работа през годината ще се получава.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР