Норвежкият петролен фонд, най-големият държавен фонд в света, инвестира в

...
Норвежкият петролен фонд, най-големият държавен фонд в света, инвестира в
Коментари Харесай

Норвежкият петролен фонд инвестира над $700 млн. в турски компании


Норвежкият петролен фонд, най-големият държавен фонд в света, влага в края на 2018 година към $111 милиона за дялово присъединяване в осем турски енергийни компании, съгласно публични данни от Norges Bank Investment Management на Норвегия.

От края на декември 2018 година фондът влага в 58 разнообразни турски компании, на обща стойност $707 млн. Този голям фонд направи най-голямата си енергийна инвестиция в огромната турска рафинерия TÜPRA Щатски долар от $63,6 млн., след което влага $28,8 млн. в Ereğli Iron и Steel Mills.

Норвежкият фонд има 1,016% дял в TÜPRAŞ и 0,59% дял в Ereğli.

Norges Bank, управлаваща Фонда, влага 6,3 милиона $ в енергийната компания Aygaz, в която Фондът има дял от 0,99%.

В енергийния бранш са направени още пет дребни вложения – в енергийните компании Aksa, Petkim, Ulusoy Electric, Enerjisa, и в производителя на стомана Kardemir.

Най-голямата инвестиция на Фонда е в GarantiBankası с Щатски долар 80.73 млн. за дял от 1.28%.

Норвежкият фонд има максимален дял на благосъстоятелност в мебелната компания DoğtaşKelebek с 4%.

Следва марката за дрехи MaviGiyim с дял от 3,29%.

Фондът от скандинавската страна също по този начин диверсифицира вложенията си в голям брой браншове, вариращи от информационни услуги, произвеждане на стъкло и химикали, мебели, храни и питиета.

Норвегия – страната с максимален рандеман на нефт в Европа, и третият по величина експортьор на природен газ в света след Русия и Катар, има петролен фонд на стойност над 1 трилион $.

Норвежкото държавно управление може да харчи едвам 4% годишно, от това, което е предстоящата действителна възвръщаемост на Фонда, съгласно Norges Bank Investment Management, който е делегиран от Народното събрание на страната за ръководство на Фонда.

Фондът, който управлява повече от един % от международната пазарна капитализация, постанова етични стандарти за своите вложения.

В края на декември 2018 година разпределението на акциите на Фонда е 66,3%. В същото време фондът има 3 на 100 в борсово търгуваните недвижими парцели и 30,7 на 100 от закрепените приходи в края на годината.

March 2019, ANKARA, hurriyetdailynews.com

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР