Норвежкият държавен суверенен фонд, който е и най-големият по рода

...
Норвежкият държавен суверенен фонд, който е и най-големият по рода
Коментари Харесай

Сумата в суверенния фонд на Норвегия достигна рекордните 1 трлн. долара

Норвежкият държавен върховен фонд, който е и най-големият по рода си в света, доближи сумата от 1 трлн. $. Това оповестиха от норвежката Централна банка, която ръководи капитала, съобщи AFP.

Това значи, че на всеки жител от популацията на Норвегия (5,3 млн. души), се поставят по близо 189 000 $.

„ Не считам, че някой е очаквал фондът да доближи до 1 трлн. $, когато първият трансфер на доходи от нефт беше сбъднат през май 1996 година “, съобщи в изказване Ингве Слингстад, изпълнителен шеф на капиталовия отдел на националната банка „ Норгес “.

Спестовният фонд на Норвегия цели да влага обществената система на страната, когато един ден петролът на страната се изчерпа. Правителството, което влага всички доходи от „ черно злато “ във фонда, може да тегли от него единствено еквивалента на предстоящата възвръщаемост на средствата, само че не и твърдия капитал.

Миналата година държавното управление за първи път стартира да тегли повече пари от фонда, в сравнение с влага в него. Това се дължеше на внезапния спад в цената на петрола.

Норвегия е най-голямата производителка на нефт в Западна Европа.

Държавният пенсионен фонд на Норвегия, както е формалното му название, е учреден през 1990 година и влага най-вече в акции (те съставляват 65,1% от портфолиото му в края на второто тримесечие), само че също по този начин и в недвижими парцели и облигации. С дялове в близо 9000 компании фондът има 1,3% от международната пазарна капитализация и 2,3% от тази в Европа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР