Норвежката полиция обвини в понеделник в утежнена корупция бившия президент

...
Норвежката полиция обвини в понеделник в утежнена корупция бившия президент
Коментари Харесай

Норвежката полиция обвини бившия президент на Международната федерация по биатлон Андерс Бесеберг в утежнена корупция

Норвежката полиция упрекна в понеделник в " усложнена корупция " някогашния президент на Международната федерация по биатлон - норвежеца Андерс Бесеберг, който е подозиран, че е прикривал случай на допинг при съветски спортисти в подмяна на услуги, съобщи Агенция Франс Прес.

" Има задоволително доказателства, че той е взимал подкупи непрекъснато в интервал от 10 години ", съобщи Мариан Дюпесланд, която е част от профилираната полиция в стопански афери.

Бесеберг е бил президент на федерацията от 1992 до 2018 година и е получавал " часовници, вървене на лов и титли, проститутки и автомобил на лизинг " по време на мандатите си. Подозренията са за събития, които са се случили сред 2009-а и 2018-а. 77-годишният норвежец отхвърля изцяло обвиняванията.

" Бесеберг твърди, че в никакъв случай не е бил подкупен и не се е опитвал да въздейства на антидопинговата комисия в интерес на никого ", съобщи юристът му Кристиан Хьорт, представен от норвежката организация NTM.
От своя страна Международната федерация по биатлон разгласи, че е " взела под внимание " обвиняването против някогашния си президент и " работи тясно с полицията по това комплицирано досие ".

През 2021 година вътрешна комисия на федерацията, назначена от шведа Оле Далин, който наследи Бесеберг, заключи, че норвежецът е защитавал съветските ползи в разстояние на дълги години благодарение на генералната директорка - германката Никол Реш.

Обиски, водени от норвежката и австрийската полиция, демонстрираха, че Бесеберг е получил минимум 200 000 $ от съветски ръководители, бил е на лов в Русия и е получавал услугите на проститутки. В подмяна той е скрил непосредствено повече случаи на приложимост на допинг и е лобирал упорито за Русия.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР