Норвегия ще предприеме преразглеждане на редица спорни решения в областта

...
Норвегия ще предприеме преразглеждане на редица спорни решения в областта
Коментари Харесай

Норвегия преразглежда политиката си за отнемането на деца от семействата им

Норвегия ще предприеме преразглеждане на редица противоречиви решения в региона на закрилата на детето, във взимането на които е взел участие изтъкнат специалист психиатър, наказан за свалянето на стотици хиляди фотоси и видеа на измъчвани полово деца.

В продължение на години психиатърът е играл основна роля в рекомендациите за деца, сложени под закрилата на страната. Той е бил наказан на близо 2 години затвор през април.

Решението за преразглеждане на случаите, в които е взел участие, следва публичен спор, провокиран от следствие на БиБиСи.

Едно семейство, чиито две най-малки деца са били отглеждани в приемни фамилии след интервенция на детския психиатър, към този момент са били върнати в родното си семейство през последните няколко седмици след правосъдно решение. Историята на въпросното семейство е била включена в следствието на английската медия.

Агенцията за протекция на детето на Норвегия Barnevernet беше подложена на офанзива от някои родители и експерти в региона на благосъстоянието на децата, които настояват, че организацията постоянно лишава деца от фамилиите им и ги настанява в приемни фамилии без съответна аргументация.

56-годишният психиатър е признал, че е свалил близо 200 хиляди фотоси и повече от 12 хиляди видеоклипа, на които са снимани полово принуждение против деца или сексуализация на деца.

По време правосъдния развой е станало ясно, че някои фотоси са показвали деца, изнасилвани от възрастни мъже.

Психиатърът, който е обжалвал присъдата си, декларирал, че е разглеждал фотосите и видеата в продължение на 20 години. През това време той е бил назначен в влиятелната 14-членна Детска експертна комисия, която управлява рекомендациите за потребността от даване на протекция на децата в Норвегия. Той също по този начин е бил назначен като специалист от разнообразни локални управляващи в цялата страна.

Професионалният му лиценз, допускащ му да работи като психиатър, е бил лишен, само че Съветът за здравен контрол разгласи след присъдата му, че няма да преразглеждат предходни проблеми, в които той е взел участие - макар апелите на някои родители да го стори.

През юни от Министерството на децата и равенството са показали пред БиБиСи, че няма да разясняват проблема.

Сега, откакто са обмислили " оправянето с този случай през лятото ", ведомството прикани локалните управляващи да преразгледат проблеми, в които въпросният психиатър е взел участие, като са споделили на Съвета за здравен контрол да разбере по какъв начин това може да се направи с присъединяване на родителите.

Самият психиатър съобщи преди 10 години, че е бил назначен като експерт-оценител в сред 50 и 75 случая на протекция на детето. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР