Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Косово избира парламент

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

На 6 октомври 2019 година в Косово се организират четвъртите предварителни парламентарни избори, откогато страната разгласи независимостта си на 17 февруари 2008 година.

Асамблеята в Косово (парламент) има 120 членове, от които 20 места са непокътнати за представители на малцинствените общности, както следва: 10 места за сръбската общественост, 3 за бошняшката общественост, 2 за турската общественост, 4 за ромите, ашкали и египтяни и 1 за гораните. За 120-те места в Асамблеята се състезават 1060 претенденти. 46 917 гласоподаватели са отстранени от изборния лист, било тъй като са умряли, или са се отказали от поданството на Косово след локалните избори 2017 година, споделя БГНЕС.

В изборния лист на Централната изборна комисия на Косово (ЦИК) за идните предварителни парламентарни избори има регистрирани 1 937 869 гласоподаватели в 38 общини с общо 1 780 211 поданици. Гражданите на Косово в диаспората имат право да гласоподават до 5 октомври 2019 година ЦИК даде опция на 35 087 жители, които живеят в чужбина, да гласоподават по пощата. На изборите ще се състезават 20 политически партии, четири обединения и един самостоятелен претендент от бошняшката общественост. Кампанията започва на 25 септември 2019 година и продължи единствено 10 дни. Анализаторите правят оценка тези парламентарни избори като едни от най-несигурните, които също ще бъдат „ съдбовни “ за мнозина. Най-силните политически партии към този момент си размениха някои тежки обвинявания, което прави на практика невероятно да влязат в възможна следизборна коалиция.

Непотизмът участва във всички сегменти на косовското общество и всичко се управлява от висшите структури на политическите партии.

Основната конкуренция на идните парламентарни избори в Косово ще се организира сред трите съществени политически противници: Демократичната лига на Косово на Иса Мустафа (ДЛК), Движението за самоопределяне на Албин Курти “Ветвендосие” (ДСВ) и Демократическата партия на Косово на Кадри Весели ( ДПК). Освен тези три съществени противника, Рамуш Харадинай със своя Алианс за бъдещето на Косово (AБK) се пробва да влезе в конкуренцията като четвърти играч.

Налагайки 100% наказателни мита върху вноса от Босна и Херцеговина и от Сърбия, Харадинай съществено наруши Централноевропейското съглашение за свободна търговия (CEFTA) и аргументи необратими вреди на Косово и неговите интернационалните връзки. Неуважението към интернационалното съглашение отвори вратата на съперниците на Косово, които ще оспорват решението на Международния съд в Хага (ICJ) по отношение на оправданието на независимостта на Косово и те ще продължат да предотвратяват интернационалното признание на най-младата балканска страна. Гражданите на Косово също са претърпели вреди, защото са лишени от свободата на избор, като нямат опция да купуват и употребяват конкурентни артикули. Харадинай явно искаше да натрупа политически капитал измежду част от електората посредством вреди за Косово. По подигравка на ориста, макар обещаващото име на неговия Алианс за бъдещето на Косово, страната няма да види ярко бъдеще с партията на Харадинай.

Албин Курти безапелационно е любимец измежду претендентите за премиерския пост в Косово.

Проучванията на публичното мнение, извършени в Косово, демонстрираха мощна наклонност към понижаване на известността на ДПК. Много дребните разлики сред ДСВ и ДЛК, показани в предизборни изследвания, значат, че спечелилият ще бъде избран в последната част на акцията.

Ситуацията на политическата сцена и ориентацията на жителите вървят в интерес на Движението за самоопределение (ДСВ), което води с малко преди Демократичната лига на Косово (ДЛК), до момента в който Демократическата партия на Косово (ДПК) и Алиансът за бъдещето на Косово (АБК) се състезават за третото място. Петият състезател, който може да влезе в Народното събрание на Косово, е партията Нисма.

Повечето неопределили своя избор гласоподаватели споделят мнението, че настоящото съдружно държавно управление би трябвало да бъде осъдено за безпринципната коалиция и връзките им с престъпност, корупция, непотизъм, заплашване, закани, военни закононарушения, ликвидации и изнудвания. Действащото държавно управление не е оставило нищо, с изключение на доста празни обещания и вредите, които ще бъдат заплатени от бъдещите генерации косовари.

Ключовите политически участници дефинираха претендентите си за министър председател преди началото на предизборната акция. Албин Курти (ДСВ) е безапелационно любимец като претендент за министър председател, следван от Вьоса Османи (ДЛК), Кадри Весели (ДПК), Рамуш Харадинай(AБK) и Фатмир Лимай (Нисма).

Любопитна детайлност е, че Сърбия, която не признава независимостта на Косово, прикани сърбите там да гласоподават на парламентарните избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР