Но 2009-та година ни донесе разочарования. Броени месеци преди старта

...
Но 2009-та година ни донесе разочарования. Броени месеци преди старта
Коментари Харесай

Елегия за руската космонавтика

Но 2009-та година ни донесе разочарования. Броени месеци преди старта бе оповестено, че “Фобос-Грунт ” не може да извърши тестванията си в период и полетът ще се отсрочи за 2011-та. Две години отсрочване! Две години ми се струваше цяла безкрайност! Та през 2009-та аз бях 23-годишен, а за един младеж времето тече супер постепенно. Но управлението на плана ни сподели: “Няма по какъв начин. Трябва всичко да се изпипа, с цел да успеем. Иначе ще се провалим! ”

Дойде 2011-та година и Русия се провали. Епично, както единствено съветски план може да се провали. След изстрелването “Фобос-Грунт ” остана заклещен в околоземна орбита – от време на време излъчващ радиосигнали, само че неприемащ команди. Как по този начин? Ами тъй – всички процедури до отправянето на Марс трябвало да бъдат автоматизирани и не се предвиждала интервенция от наземни екипи, по тази причина антената била затрупана от хардуер, който щял да се освободи чак след напускането на околоземната орбита. И по този начин “Фобос-Грунт ” си кръжеше към Земята и излъчваше тук-таме сигнали, до момента в който най-после изгоря като метеор в земната атмосфера. По-късно имаше нещо като следствие и по време на това нещо като следствие беше открито, че руснаците нямали устойчиви на радиация компютърни компоненти… И към този момент в космоса радиацията развалила бордовия компютър, щото бил от най-обикновени елементи, налични на пазара… 

Много учени плакаха тогава, само че ненадейно се появи златен късмет за Русия. Европейската галактическа организация бе изоставена от Съединени американски щати поради това, че НАСА трябваше да покрива възходящите разноски по телескопа “Джеймс Уеб ” (същият, който излетя преди три месеца) и по този начин ЕКА не можеше да реализира марсианската стратегия “ЕкзоМарс ”. Затова организацията се обърна към Роскосмос. И руснаците одобриха да оказват помощ. През 2016-та година с съветска ракета “Протон-М ” беше изстреляна първата задача от програмата – европейския уред “Трейс Газ Орбитър ”, който работи и до момента. 

След това през 2018-та година трябваше да лети различен уред, който към този момент бе съветски. Наречен “Казачок ”, това можеше да е първият съветски уред, кацнал на Марс. Но задачата бе отсрочена с две години, а в този момент през 2022-ра година Русия потопи интернационалното съдействие в кръв, нападателно атакувайки Украйна. И партньорството бе прекратено. ЕКА нямаше различен избор, с изключение на да се съобрази с интернационалните наказания. И по този начин – никакъв полет до Марс. 

Как реагира Русия? Ами, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин сподели: “Ще копираме “Казачок ” и ще го изстреляме сами. Ама ще отнеме време ”. Смятайте сами какъв брой време ще е нужно – изстрелването е планувано с ракета “Ангара ”, която още не е подготвена (не е предходна през всичките си тестове), от площадка на космодрум Восточний, която не е издигната. Най-реалистичната допустима дата за полет е 2028-ма година. 

Ех, в случай че можех да се върна през 2008-ма година и да кажа на моето тогавашно себе, на това пишлеме: “Не се надявай на Русия, ти мечтаеш през идващите 20 години хората да стъпят на Марс. А те руснаците до 2028-ма няма да изстрелят и един мижав робот. Политиците им са тъпи като галоши, те избират да се върнат в кървавото средновековие, в сравнение с да крачат в една крачка с софтуерния свят! ”.

Всъщност през идващите години след 2008-ма човечеството дръпна напред. Индийците пратиха независима роботизирана задача до Марс. Китайците пратиха независима задача до Марс, че и кацнаха там. Даже арабите (Обединените арабски емирства) пратиха независима задача до Марс. Червената планета е интензивно изучавана с роботи. Разбира се, американците са към момента топ. Макар и зарязвайки “ЕкзоМарс ” и ЕКА поради “Джеймс Уеб ”, НАСА по-късно покани европейците да вземат участие в плана “ИнСайт ” и най-мощните принадлежности на борда са немски и френски. Мисията кацна през 2018-та година и към момента работи там. А през 2021-ва година на марсианската повърхнина се спусна актуалният марсоход “Пърсъвиърънс ”, който търси живот и събира проби, които ще бъдат доставени на Земята. Не от Фобос. От самия Марс. 

Светът не изчака руснаците да се натуткат. Докато Илон Мъск сътвори кораби “Крю Драгън ” и изпрати туристи на 500-километрова височина над Земята, до момента в който дори Ричард Брансън и Джеф Безос след безкрайни (безкрайни ли?) отлагания сами полетяха в космоса със свои кораби… Роскосмос си остана с едни “Союз ”-и. Няма нови съветски кораби. Няма съветски задачи до Луната и Марс. 

Междувременно съветската войска обстрелва градовете в Украйна и убива бременни дами и деца. Светът закономерно изолира Русия, включително и от галактическите планове. А Рогозин реве, че галактическият му бранш е под наказания. Защо ревеш? Нали искаш Русия да е велика, да е най-хубавата. Ами следователно останалият свят не ти би трябвало. Оправяй се самичък! Както се оправят Иран и Северна Корея. 

Иран и Северна Корея имат галактическа стратегия. Периодично изстрелват някой и различен сателит в орбита, около военните си разработки. Роскосмос съобщи същото – занапред нататък фокусът пада върху военни спътници. Край на задачите до Луната и Марс. Космонавтиката на Русия не че ще си отиде … просто Русия ще стане като една огромна Северна Корея. 

Но не считам да я скърбя. Ако има нещо да скърбя, то това са моите детски фантазии, които починаха на 24-ти февруари. Мечтите, че целият свят дружно може да поеме към звездите. 

Не желая оцапани с кръв и украсени с полусвастики (Z и V) задачи до Луната и Марс. Нито в този момент, нито през 2028-ма, нито в никакъв случай. 

Дори и такива задачи хипотетично да съумеят, няма да им се развеселявам. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР