Нивото на регистрираната безработица у нас се запазва спрямо юни,

...
Нивото на регистрираната безработица у нас се запазва спрямо юни,
Коментари Харесай

Безработицата запазва рекордно ниските си стойности и през юли

Нивото на записаната безработица у нас се резервира по отношение на юни, като за следващ месец доближава най-ниската си стойност до момента – 4.2%. Това оповестиха от Агенцията по заетостта, отчитайки равнищата ѝ за юли. Статистиката сочи на годишна база спад от 0.8 пункта.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, се усилва нищожно през юли до 139 215, като това се дължи главно на регистриращите се украински бежанци със статут на краткотрайна протекция, изясняват от организацията. По техни данни броят им е с 416 повече по отношение на този през юни и с 25 919 или с 15.7% по-малко спрямо година по-рано.

През месеца са регистрирани нови 20 362 безработни. Те са с 1 698 по-малко от предходния месец, а на годишна база се следи спад от 89 души. Други 728 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юли са 12 885. Работа посредством бюрата по труда са разкрили и 321 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 18,7%.

4 343 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 563 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 780 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”.

В края на летния сезон декларираните работни места на първичния пазар на труда са 11 268. Преобладаващо свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия, следват хотелиерството и ресторантьорството и образованието.

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са в областта на услугите. Търсят се още преподаватели, машинни оператори, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството, превоза и почистването, водачи, продавачи и личен състав полагащ грижи за хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР