Нивото на инфлация в Германия не показа признаци на отслабване

...
Нивото на инфлация в Германия не показа признаци на отслабване
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия не показа признаци на отслабване

Нивото на инфлация в Германия не сподели признаци на намаляване при започване на годината, защото натискът върху цените на силата и храните остава висок заради продължаващата война в Украйна, съобщи Ройтерс.

Германските потребителски цени, хармонизирани за съпоставяне с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 9,2 на 100 на годишна база през януари, демонстрират данни на федералната статистическа работа " Дестатис ". Спрямо декември цените са се нараснали с 0,5 на 100, допълват от " Дистатис ", потвърждавайки предварителните данни както на месечна, по този начин и на годишна база.

Според нехармонизираните стандарти немските потребителски цени са се повишили с 8,7 на 100 на годишна база през януари и 1,0 на 100 на месечна база, което удостоверява предварителните данни. Това следва ревизирани равнища на инфлация от 8,1 на 100 през декември и 8,8 на 100 през ноември.

" След закъснение в края на предходната година инфлацията остава на високо равнище ", сподели Рут Бранд, президент на немската статистическа работа. Домакинствата заплащат по-високи цени, изключително за сила и храна през януари, сподели още Бранд.

Цените на енергийните артикули са с 23,1 на 100 по-високи на годишна база макар ограниченията за облекчение въведени от държавното управление. Без цените на силата инфлацията през януари е 7,2 на 100.

Цените на храните са се нараснали с 20,2 на 100 на годишна база. " По този метод темпът на повишаване на цените на храните още веднъж надвишава повече от два пъти общия % на инфлация ", показаха от " Дестатис ".

" Наблюдаваме повишаване на цените на доста артикули и във все по-голяма степен и на услугите ", сподели още шефът на немското статистическо бюро.

Цените на стоките през януари се покачиха с 12,7 на 100 на годишна база, а цените на услугите - с 4,5 на 100 на годишна база.

Главният икономист на " Комерцбанк " Commerzbank) Йорг Креймер уточни, че след методологичната проверка на инфлационната кошница " няма ясна низходяща наклонност в инфлацията от есента насам ". В тази връзка Европейската централна банка би трябвало да продължи уверено да покачва главните си лихвени проценти ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР