Ниският социален рейтинг стана причина за отмяната на 4,25 милиона

...
Ниският социален рейтинг стана причина за отмяната на 4,25 милиона
Коментари Харесай

Поради нисък социален рейтинг ограничиха пътуванията на милиони китайци

Ниският обществен рейтинг стана причина за анулацията на 4,25 милиона пътувания със скоростен трен и 11,14 милиона полета със аероплан.
Тестовете на електронната система за обществен рейтинг на Китай започнаха през 2010 година. Към 2014 година новата система стана всеобща. Спазващите закона и благонадеждни китайци с висок индикатор на рейтинга, получават редица привилегии . Например да получат хубава работа, приоритет при обслужването в държавните институции, приемане на преференциални заеми и други. В същото време, нарушаванията на Закона за придвижване по пътищата, критикуването на властта в обществените мрежи, тролинга и написаните от съседите доноси оказват отрицателно въздействие върху този китайски обществен рейтинг. Има и доста други фактори, които понижават точките на електронния рейтинг – пушене на неразрешени за пушене места, неискрено опрощение и даже отвод за закупуване на локални артикули. Това непосредствено се отразява върху базовите цивилен права, като да вземем за пример бърз и комфортен превоз, приемане на заеми и други.

Защитниците на човешки права счетоха концепцията за обществения рейтинг за олицетворение на една страшна антиутопия. Но китайското държавно управление се гордее с нея и регистрира позитивните резултати в медиите. Към 2020 година общественият рейтинг би трябвало да обхване 1,4 милиарда китайски поданици.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР