Нищо не може да се сравнява с вкуса на летните

...
Нищо не може да се сравнява с вкуса на летните
Коментари Харесай

Консервиране на кайсии и праскови

Нищо не може да се съпоставя с усета на летните плодове – сладки, сочни и ароматни. През зимата, колкото и да ни се желае, не можем да си намерим плодове, чийто сезон е лятото, които да бъдат вкусни. Обикновено имат прелестен външен тип, само че им липсва аромата и сладостта.

Кайсиите и прасковите могат да се консервират – от тях се получават прелестни компоти, които през студените месеци можете да употребявате за директна консумация, а могат да ви послужат и за напояване на блатове или пък за плънка на някоя вкусна домашна торта.

Компотът от праскови може да бъде изработен и с белени плодове. Трябва да знаете, че компотът от необелени праскови е по-ароматен. Ето какво ви е належащо, с цел да си извършите компот от праскови или от кайсии:

Необходими артикули: Плодове (праскови или кайсии), захар и вода

Начин на подготвяне: Ако въпреки всичко сте решили да обелите прасковите, най-лесният вид е да ги сложите във вряща вода и да ги извадите съвсем незабавно, след което да ги измиете със студена вода.

Отделяте плодовете на половини и в случай че желаете прасковите на четвъртини, премахвате костилките. Нареждате плодовете в буркани. Посипвате всеки буркан с 5 – 6 с.л захар. Заливате със студена вода – плодовете би трябвало да се покрият, а водата да доближава до стеснения пръстен на буркана. Запечатва се с капачки и се поставя да се вари за не повече от 15 минути, след което се оставят да изстинат на хладно място.

 Сладко от Праскови

Конфитюр от кайсии

Необходими артикули: 1 кг кайсии, захар 800г, 3 лимона

Начин на подготвяне: По технологията нагоре обелвате плодовете, след което ги слагате в купа дружно със захарта и добавяте сок от 2 лимона и кората от третия. Завийте сместа добре и я сложете в хладилника, би трябвало да престои към 12 - 13 часа. На идващия ден варете сместа към половин час на сдържан огън като непрекъснато разбърквате, тъй като има заплаха да загори. Докато сместа е гореща се изсипва в буркани и се затваря. Конфитюрът е подготвен за зимата.

Конфитюр от праскови:

Необходими артикули: 1 кг праскови, 1 кг захар, вода

Начин на подготвяне: Нарязвате на четвъртини прасковите, които преди този момент сте обелили и слагате във вода на котлона, до момента в който омекнат, след което добавяте захарта и разбърквате, до момента в който изцяло се стопи. Оставете по този начин четвърт час, след което усилете котлона, с цел да заври конфитюра. След завирането му напълнете буркани и ги затворете незабавно, до момента в който са горещи.

Възможно е да изсушите прасковите и кайсиите, само че е по-добре да ги извършите на компот или сладко – сушените праскови и кайсии ще станат кафяви (за разлика от тези, които се продават, защото те са обработени с разнообразни химикали) и има доста огромна възможност да мухлясат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР