Нищо не е накаран да направи Лукойл. Това са казани

...
Нищо не е накаран да направи Лукойл. Това са казани
Коментари Харесай

Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

" Нищо не е принуден да направи " Лукойл ". Това са казани във въздуха неща, както се приказва през множеството време, за жалост, в последно време медийно - без обстоятелства, без ясни стъпки, без нищо " - с тези думи някогашният министър на енергетиката Александър Николов разяснява пред Нова телевизия изказванията, че служебното държавно управление е съумяло да убеди бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " да трансферира цялата си икономическа активност в България.

В началото на седмицата служебният министър на превоза Христо Алексиев разгласи, че се.

" Първо, заплащането на налози в България, дотолкоз доколкото е обвързвано с местна активност, е наложително. Естествено, обратно във времето се случваше нещо напълно друго - други фактори, други аргументи. Когато някой каже, че компания ще заплаща 700 милиона в България, дано изясни по какъв начин ще генерира най-малко 2 милиарда и 100 млн. облага. "

Той добави, че не мисли, че може да има " каквато и да е била договорка " с " Лукойл ": " Някои хора просто не помнят, че сме част от Европейския съюз. "

" Моят персонален прочит, повече мнение, е че сега се употребява България за това дали има метод държава-членка на Европейски Съюз да заобикаля правила на Европейския съюз по отношение на наказания против Русия, " сподели още Николов по тематиката.

Бившият енергиен министър разясни, че дерогацията, която бе отпусната на България от Европейски Съюз за вноса на съветски нефт, се отнася единствено за вътрешния пазар:

" Когато говорихме с " Лукойл, доста ясно зададохме въпроси по отношение на това какъв % съветски нефт се обработва и какъв - неруски, какъв брой време е належащо на рафинерията да направи механически промени. Дерегоцията е единствено за България - тя не следва да дава опция да се генерират облаги и доходи на компанията, които, естествено, непосредствено отиват в Русия. "

На репликата от страна на водещата Лора Крумова, че служебното държавно управление счита, че това не е по този начин, той отговори: " Има доста неща, които не мога да си обясня за служебните министри. И съответно за един. За втория, за който мога да кажа, че беше със странни изявления, за жалост, е министърът на икомониката, който би трябвало да има най-малко базисни микро- и макроикономически знания. "

Николов разяснява и изказванието на служебното държавно управление, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от съветски нефт, не попада под глобите на Европейски Съюз по отношение на Русия и че няма възбрана за неговото реализиране: " Това какво твърди Европейската комисия и какво твърди служебното държавно управление са две доста разнообразни неща, които са тежки и сложни, от време на време обидни. "

Според него не е изключена опция България да пострада от тези разминавания в информацията: " Смятам, че индивидът, който е виновен за еврофондовете като вицепремиер, Атанас Пеканов, последната седмица даде доста явен сигнал - даже изиска публична позиция от министъра на енергетиката по отношение на меморандомите с Европейска банка за възобновяване и развиване и със Световнаат банка. За да се стигне до сходно нещо в един кабинет, това значи, че те не могат изобщо да си приказват. Имал съм удоволствието да работя с Атанас Пеканов - извънредно логичен човек, който оказва помощ неимоверни старания, с цел да резервира евроимиджа на България измежду всичките ѝ сътрудници. "

Относно обвиняванията, че в ролята на енергиен министър не е прекратил контракта с " Джемкорп ", Александър Николов сподели: " На 27 юли следобед е изпратена нотификация, на 28 е оповестена обществено, на 2 август излизам от кабинета - два работни дни по-късно. Документът е с такава конструкция, че след едностранна нотификация се смята за преустановен - това се сподели и от другата страна. Тристранен е, не е двустранен и, най-важното - е неангажиращ. "

Той добави, че министерството на енергетиката приказва " необичайно паралелно " с всичките от ГЕРБ и че не е имало нужда от автограф от другата страна на меморандума, с цел да бъде той преустановен.

" Министърът на енергетиката може да приказва каквото си желае, тъй като той трансформира изказванията си през ден-два - когато и както е преференциално. Дотолкова доколкото беше неминуем и " Газпром ". "

Той удостовери, че е отправил освен цивилен иск против Росен Христов, само че и тъжба до прокуратурата по отношение на изказванията на сегашния министър, че Николов е давал директиви на " Булгаргаз " да спре вноса на газ от Русия:

" Крайно време е, като има изказвания по избрани членове на наказателния кодекс, или да се потвърдят, или прокоратурата да си свърши работата. Радвам се, че ми загатна името, тъй като другояче доста мъчно се завежда дело в България. "

Според него се насочваме към нови избори: " Като виждам какви неща се гласоподават като бюджет и по какъв начин те ще се отразят на системата - сигурно. "

Николов отхвърли да отговори " едностранно " на въпроса дали ще се завърне в политиката:

" Не зная - в случай че би трябвало да съм почтен, извънредно ми е болно това, което се прави сега. Не зная до каква степен ще ме докара това. Много ми липсва корпоративната среда - доста по-рационално и елементарно се случват нещата там. Но това, което сега се прави против българския интерес, е меко казано закононарушение. Искам България да наподобява по метод, по който 10 години по-късно няма да изчезнат 12% от популацията ни. Искам децата тук да не са тероризирани на равнище обучение, медицина и по този начин нататък. Искам в най-хубавото място за вложения в Европейския съюз да може да се живее обикновено. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР