Нир Заваро е предприемач, автор и лектор. Неговата компания Streetwise

...
Нир Заваро е предприемач, автор и лектор. Неговата компания Streetwise
Коментари Харесай

Нир Заваро и значението на разказването на истории в бизнеса

Нир Заваро е бизнесмен, създател и преподавател. Неговата компания Streetwise е организация за изобретателни продажби, която специализира в подобряването на маркетинговите и комерсиалните процеси на бизнеси. Партньор и вложител е в няколко компании, наставник в разнообразни акселератори и преподавател по брандинг, продажби и маркетинг. Най-новата му книга -, дава методология за завладяващо описване на истории. Членува в Entrepreneurs Organization, която има клон в България. След като сте завършили службата в армията, обикаляте няколко континента с едвам 1000 $ в джоба си. Днес имате сполучлив бизнес, само че сте имали триумфи и неуспехи и сте работили в разнообразни браншове. Има ли потребност един бизнесмен от характерна задача, с цел да сътвори личен бизнес?
Всички трансфораха предприемачеството в съвременна дума. Срещнах едно момче на семинар в Дъблин през 2018 година и го попитах по какъв начин е почнал своя бизнес. И той сподели, че е бил на стаж, където е трябвало ръчно да напишете всички имена на лекарите във компанията в екселска таблица Затова наел дребната си сестра да го направи. И забелязал, че маржът е към 40%. Казал си, " мога да направя доста пари ". Днес има 50 чиновници. Възлага работа на външни реализатори. Предприемач ли е? Имал е концепция. Изпълнена е. Трябва ли един бизнесмен да има задача? Нагласа ли е? Манталитет ли е? Прекаляваме с думата. Хората имат пристрастеност, трансформират я в облага. И ние ги назоваваме бизнесмени, тъй като е секси, само че не постоянно са такива съгласно мен.
Идеята да бъдеш самичък собствен началник е привлекателна за мнозина и по тази причина всички желаят да се назовават бизнесмени. Но имат потребност от избрани качества, с цел да съумеят. Кои са някои от тях?
Имате потребност от непримиримост, тъй като денят ви ще се промени към 50 пъти. Започвате сутринта си с мисълта, че ще завладеете света. Тогава се случва нещо неприятно. След това нещо необикновено. Тогава разбирате, че нямате задоволително пари, с цел да плащате заплати. Ето по какъв начин наподобява един характерен ден.

Имате потребност от малко самообладание. Трябва да можете да спрете и от време на време да погледнете какво в действителност се случва. През деня всичко е обвързвано с суматоха. Нещата в действителност се трансформираха за мен, когато съумях да спра всичко, да взема слушалките и телефона си и да се разхождам по улицата за един час по средата на деня, да чувам музика и да мисля какво в действителност се случва. Това бяха времената, в които бизнесът ми се разрасна най-вече.
Реклама
Освен това би трябвало непрекъснато да се учите. Чета към 2 или 3 часа дневно и се занимавам с маркетинг и брандиране. Ако спра да чета, ще изгубя борбата. Утре ще има някой по-добър, по-бърз, по-млад или какъвто и да е. Но аз обичам да чета и обичам да изучавам. По време на пандемията от коронавирус си споделих, чакайте, чета толкоз доста, за какво да не го споделя с хората? Така че трансфорах това в бюлетин. Направихме 120 версии. Сега концепцията е също по този начин да споделям това, което узнавам с хората.
Почти всеки бизнесмен е бил изправен пред неуспех. Но към момента има стигма към неуспеха. Как се справяте с него и какво може да се научи? Как продължавате напред?
Ако си доста сполучлив, хората постоянно ще имат какво да кажат. Ако не си сполучлив, отново ще имат какво да кажат. Ако фалираш, ще кажат нещо. Хората, които са бизнесмени или имат бизнес, нормално ще те попитат какво си научил, каква е идната ти концепция. В Израел, когато някой загуби бизнеса си или нещо банкрутира, въпросът е какво следва. Не споделяме, че сме знаели, че ще се провалят. Това е поддържаща система, тъй като останалият свят не ви приветства.

Що се отнася до неуспеха, виждам на него по този начин - имах за цел да реализира нещо, само че не се получи. През годините изгубих известна сума пари. Загубих толкоз доста пари. Трябваше да съм доста богат. Но направих неточности и желаех да опитам. Има ги и персоналните жертви, които съм направил. Изграждаш бизнес, влагаш всичко в него, парите си, времето си. Толкова си кьорав за всичко останало. Днес считам, че съм платил доста висока персонална цена, тъй като тогава не съм го забелязал. Мислиш, че постъпваш вярно.
Предприемачите нормално разказват работата си като извънредно стресираща. Звучи извънредно. Защо все пак всички желаят да станат бизнесмени?
Всеки има бебе. И тогава споделя, толкоз е мъчно, не мога да дремя. Толкова съм изтощен. Затова започваш да си мислиш, че може би не би трябвало да имаш дете. Те споделят, не, би трябвало. Това е предприемачеството за вас. Ако имаш концепция и тя гори, ще я направиш действителност. Някои от хората, които вършат най-вече пари в доста западни страни, са основните изпълнителни шефове на банки. Те не са бизнесмени.
Реклама
Ние популяризираме това - би трябвало да си бизнесмен. Не, не би трябвало. Защото в случай че всички са бизнесмени, всички ще са безработни. Тези, които са подготвени да преминат през напрежението и да излязат от другата страна, или губят всичко, или печелят. И апропо, 80% от бизнесмените, които назоваваме бизнесмени, са хора на свободна процедура, които вършат избрана сума пари, с цел да се грижат за живота си. Не построяват или мащабират бизнес. Така че бих споделил, че не са бизнесмени. Ако желаете да видите резултата от другата страна на планината. Изкачете се. Опитайте да се покатерите. И в случай че не съумеете, това не значи нищо. Може би изкачвате неверната планина. Може би въобще не би трябвало да я изкачвате.
Членувате в EO и други предприемачески организации. Как участието там оказва помощ на вас и бизнеса ви?
Мисля, че когато имаш личен бизнес, си доста уединен. Ако можете да намерите хора, които ви схващат, можете да обсъждате нещата. В EO се срещаме един път месечно и приказваме за проблемите си. Когато се срещаме, не ти давам препоръки. Вместо това споделяме опит. Когато това се случи с мен, по този начин реагирах, по този начин направих. Причината е, че не знам всичко за теб. Знам доста малко за теб. Това е превъзходен метод да си взаимодействаме и да учим, без да си вредим и влияем прекалено много.

Имам потребност от хора, които да ми кажат нещата в лицето. " Чух те да казваш, че ще направиш това, само че приказваш за това от три месеца. Или млъкни, или го направи ". Имам потребност да бъдат брутално почтени и да ме държат виновен. Това вършим в EO.
Когато са изправени пред вземането на огромни решения в своя бизнес, хората постоянно би трябвало да се борят със себе си и със самооценка. Отнася се за всички сфери на живота. Как преодолявате самокритиката?
Знаеш ли, в случай че можех да напиша всичките си книги още веднъж. Но не мога. Публикувани са. Хората имат желанието да създадат всичко съвършено. Трябва ли да е съвършено, или можете да извършите 80%? В доста неща, изключително в обществените медии, правете доста наличие и го правете на 80%, до момента в който намерите това, което работи и тогава го превърнете в 100 %. И мисля, че за мен това се трансформира в бърз метод за правене. Ще напиша черновата, ще се върна към нея и ще я поправя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР