Нима нашите прадеди не са употребявали нищо по-вкусно за храна

...
Нима нашите прадеди не са употребявали нищо по-вкусно за храна
Коментари Харесай

Магия с хляб и сол за всеки дом и за всеки случай

Нима нашите прародители не са употребявали нищо по-вкусно за храна от хляба и солта?


Разбира се, повода е в сакралното, мистично значение на тази храна.

Хлябът е знак на благополучието. Предлагайки на госта си самун, стопаните само че дома като че ли споделят с него своето благосъстояние. А солта се счита за талисман против нечиста мощ: човек, който таи неприятни усеща към теб, няма да рискува да вземе солта. Излиза, че този, който се почерпи с даровете на хляба и солта, не може да бъде зложелател.

Солта, която през днешния ден коства стотинки, в миналото се е ценяла колкото злато. Поради неналичието или дефицита на сол са започвали национални безредици и въстания. Тогава за какво да се учудваме на поличбата, съгласно която разсипаната сол предвещава свада. Явно, че индивидът, който пилее такова благосъстояние, няма да прокопса.

Ако солта разсипе гостът, се счита за връх на неуважението към домакина. И няма по-сигурно средство да се изрази пренебрежение към фамилията от това преднамерено да се обърне солницата.

В античния свят разпиляната сол значи също и завършек на другарството.

По същия метод се прави оценка и оскверняването на хляба: хвърлено на пода или на земята парче се счита за огорчение към дома и домакините. Затова пък индивидът, с който си споделил хляба си, ти става другар.

ПОЛИЧБИ

• Ако разсипете сол, можете да избегнете неприятностите, като деликатно я съберете със салфетка в бяла чинийка и произнесете над нея: „ Солта не е вода, няма да изчезне без диря ”. Или съгласно обичая – да хвърлите през лявото рамо, където стои дяволът, три щипки сол или три пъти да плюете в тази посока.

• Хората, които напущат дома, би трябвало да оставят след себе си самун и сол, другояче неуспехът ще реализира и тях, и новите жители на жилището.

• Не е добре да се дава сол назаем, още по-лошо е да се връща. Ако ви се е наложило да помолите съседката за сол, отблагодарете й се по различен метод: можете да й подарите шоколад да вземем за пример.

• Ако пък съседката ви е помолила да й дадете самун, не си и помисляйте да отказвате: ще си навлечете беднотия и всевъзможни беди!

• Ако в делата или в дома ви нещата не вървят, обърнете внимание по какъв начин режете и подавате хляба. Според поверието хлябът би трябвало да се реже от горния край и без да се обръща, да се слага в паница или в кошничка за самун.

МАГИЯ

• Ако възприятията на мъжа са изстинали, дамата може да произнесе върху сол: „ Както хората обичат тази сол, по този начин и мъжът да обича жена си ”. След това би трябвало щедро да посоли храната на обичания – даже и да я пресоли.

• Ако в дома постоянно има кавги, още веднъж ще помогне солта. Сипете в тиган пет супени лъжици сол и го сложете на огъня. Щом солта потъмнее и стартира да „ стреля ”, нашепнете й: „ Солта събира тъмното зло, кавги и сълзи ”. Шепнете, до момента в който солта не стане тъмнокафява. След това я съберете в плик, изнесете я от вкъщи, преминете през пътя и я разсипете на кръстопът. Когато си тръгвате, прекръстете се три пъти и не се оглеждайте.

• За да ви върнат дълга, вземете крайчец самун, посолете го щедро със сол и на залез сложете това „ пиршество ” на прага на длъжника, като произнесете: „ Както е солен този самун, по този начин да е солена и всяка храна на (името на длъжника). Да не се напие с вода, да не се отърве от мислите за задълженията, всичко, което си ми взел, върни. Бял ден да не видиш. Амин ”.

• Ако са ви урочасали, вземете чаша вода и пуснете в нея щипка сол. След това й нашепнете три пъти: „ Сол и водица, благи сестрици, посолете тъгата, отнесете я в морето ”. Отпийте три глътки и оставете чашата до възглавницата си за през нощта. На сутринта се измийте с тази вода.

АМУЛЕТИ И ТАЛИСМАНИ

• Със сол, осветена в църквата на Великден, посипват прага, та никакво зло – ни човек със зли мисли, нито проклинание и уроки – да не могат да влязат в дома и да обиден жителите му.

• За да има в дома благосъстояние, през нощта на масата се оставя парче самун и солница.

• За да е цялостна къщата, когато сервирате масата, първо поставете солта, а по-късно – хляба…

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР