Никулден се отбелязва от християните на 6 декември според Грегорианския

...
Никулден се отбелязва от християните на 6 декември според Грегорианския
Коментари Харесай

Никулден е! Какви са обичаите и какво не трябва да правите на този ден

 Никулден-е!-Какви-са-обичаите-и-какво-и-не-трябва-да-правите-на-този-ден

Никулден се отбелязва от християните на 6 декември съгласно Грегорианския календар. Този ден е обвързван с доста традиции и обичаи. Според легендата, целият ден преди празника Николай пече сладки във тип на звездички, а след това ги слага нощем под въглавниците на децата. 

Но с неспокойствие този празник чакали освен децата, само че момите. Това била опция да покажат себе си и да си намерят младоженец. А вечер девойките се събирали в нечий дом, с цел да погадаят за годениците си. 

Кой е бил Свети Николай

Според легендите, Свети Николай бил наследник на богати хора. Но, както се споделя, богатите също плачат, животът им бил засенчен от това, че нямали деца. Родителите му дълго молели в храм Бог за дете, обещавайки, че бъдещият им наследник наложително ще служи на Господ. Най-накрая в живота им се появило по този начин дълго чаканото дете. Но, за жалост, те си отишли рано и Николай осиротял.

Известно е, че Свети Николай бил популярен човек, за чието положително до през днешния ден се носят митове. Именно той избавил град Мира от глас, помагайки оклеветените военачалници да избегнат гибелта и оказал помощ на бедстващите както на суша, по този начин и на море.

Поверията на Никулден

Никулден се счита за последния ден в годината, когато би трябвало да се изплатят всички задължения. Ако това не се направи, в идната година фамилията може да бедства.

В този ден е признато да се сдобряваме, даже казвали: „ На Никулден повикай другар, повикай зложелател, и двамата ще ти бъдат другари “.

Ако стопанинът на дома не обиколи първи двора си, то през идната година ще има проблеми. Затова на Никулден мъжете гледали да станат по-рано и да обходят целия двор.

Ако преди Никулден се появи скреж, то годината ще бъде богата и урожайна.

 Свети-Николай

Гаданията в деня на Свети Николай

1. За да разбере девойката дали ще се омъжи, девиците в древността взимали пръстена на щасливо омъжени дами и го скривали в косите си. Надвесвали пръстена над чаша с вода и деликатно го следели. Ако се удари в ръба на чашата, то през тази година момата няма да се омъжи, в случай че пръстенът се въртял бързо, не допира чашата, то скоро ще има женитба, в случай че халката се движи постепенно, то девойката ще се омъжи два пъти.

2. Можете също да вземете и дребна клонка от черешово дърво и да го поставите във ваза. Ако разцъфти напролет, ще има годеж, в случай че не, ще би трябвало още да се изчака.

3. Мнозина вярвали, че това е магически ден, когато се извършват всички фантазии и стремежи. Затова преди сън момите казвали: „ Годенико, ела при мен да пийнеш водица “. Който й е присъни, той ще бъде нейната орис.

Какво не би трябвало да вършиме на Никулден:

1. Не би трябвало да сте алчни. На Никулден би трябвало да се проявявар положително и благотворителност към ближните. Алчността е освен грях, само че и демонстрация на пренебрежение към бедните.

2. Не бива да се карате. На Никулден са неприемливи кавгите и споровете. Смята се, че за тези, които се карат на този ден, Рождество ще бъде нещастно.

3. Не забравяйте за подаръците. Сутринта на 6 декември би трябвало да подарите дарове. Това може да бъде нещо алегорично, като сладки, само че не забравяйте за подаръците.

4. Не би трябвало да работите. На този ден не правете нищо с ръце, не ползвайте по-добре и пералня. Работата на празници оскърбява светиите.

5. Не игнорирайте ближните. Ако някой страда, не му обръщайте тил. В този ден би трябвало дадължително да утешите страдащите.

6. Умийте се със сняг, в случай че имате опция. Свети Николай се придвижвал на бял кон, който символизира първия сняг на този празник. Ако има сняг, умийте се с него  — това ще ви донесе здраве и благоденствие.

7. Помолете се на Свети Николай. Молитвата оказва помощ да се получи мечтаното, изключително в случай че идва от дълбините на душата.

8. Сложете трапезата. По традиция, Никулден приключва с огромна софра. Поканете близки и другари, с цел да благослови Свети Николай всички ваши инициативи.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР