Никой в България не знае колко точно са оръжията -

...
Никой в България не знае колко точно са оръжията -
Коментари Харесай

САЩ казва сбогом на оръжията, а МВР не може да ги преброи

Никой в България не знае какъв брой тъкмо са оръжията - и законни, и противозаконни. Министерство на вътрешните работи от дълго време е споделило " Сбогом на оръжията ". Но не по хемингуейски, а по български - от безхаберие и несръчност. И, несъмнено, поради дефицит на финансиране.

Министерство на вътрешните работи не е изпълнило задължението си да актуализира Единния автоматизиран указател по контрола на общоопасните средства, в който има данни единствено за оръжия, регистрирани след 2013 година Това стана ясно преди няколко месеца, а новината бе, че финансиране за въпросния указател ще има вероятно в края на 2018 година

Прокуратурата пък стига единствено до там да направи по някоя кампанийна инспекция - нормално след дълготрайно и настоятелно медийно отразяване на следващия смъртен случай. А въпросната инспекция пък стига до там, че открива, че към момента има психично-болни, наказани и престъпно проявени, които към момента имат годно позволение за предпазване и носене на оръжие. А и да нямат, то нормално се намира по някое газово, преправено в бойно.

Докато в Съединени американски щати за следващ път се надига полемиката към законите за владеене на оръжие, то у нас такава полемика обичайно липсва. В Америка режимът за придобиване, носене и потребление на оръжие е надалеч по-либерален. Затова и се стига по-често до случаи като стрелбата във Флорида, при която бяха убити 17 души. В Съединени американски щати да вземем за пример можеш да се снабдиш с огнестрелно оръжие, в случай че досието ти е чисто.

В България режимът е много по-рестриктивен. Ако имате предпочитание да се снабдите с оръжие, то първо се въоръжете с задоволително самообладание. За издаване на позволение би трябвало да се мине през продължителна и комплицирана процедура, в която би трябвало да докажеш, че отговаряш на редица условия - че не си осъждан, не си следствен, не се водиш на доклад в психодиспансер, да преминеш лицензиран курс по пукотевица и да се явиш на изпит. Иска се и тапия за приключено главно обучение. Това обаче не е всичко, защото решението дали да станете собственик на законно оръжие е на Министерство на вътрешните работи и то след преценка, че имате потвърдена нужда за притежанието му. Валидността на документа е 5 години. А чакането по опашки и размотаването из районните ръководства напълно обяснимо може да докара до желанието да се гръмнеш. Затова сякаш множеството българи избират да минат и с противозаконни револвери, ловни пушки, газови оръжия преправени в бойни, и всевъзможни типове самоделни устройства.

Ако продължим с паралела, би трябвало да отбележим, че в половината американски щати е позволено носенето на оръжие на обществено място, а законът ти дава право без да се замислиш да стреляш, в случай че някой нахлуе в парцела ти. В България законодателството още веднъж е по-строго и много хлъзгаво. Ако някой нахлуе в дома ти имаш право на така наречен " неизбежна самозащита ", която ти разрешава да се защитаваш със мощ и средства, с които си бил атакуван. Простичко казано - не можеш да гръмнеш апаш, който е влезнал в дома ти с нож, да вземем за пример. Особено пък с нелегално оръжие.

Общият брой на оръжията в страната с позволение е над 340 000, като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица за самозащита и измежду тях няма регистрирани ловци. Това са единствените публични данни за броя на оръжията у нас. Ако някой си направи труда да прегледа сводките на Министерство на вътрешните работи по дати, ще забележи, че съвсем всеки ден има " вест " за открит противозаконен военен боеприпас и самоделни устройства по селата. Изобретателността и направата им могат да смаят и самият Михаил Калашников.

Само небрежно да напомним, че килърът от Нови Искър Росен Ангелов - някогашен пандизчия, без годни документи за идентичност, съумял да се достави неизвестно по какъв начин с 22-милиметров револвер " Берета ". Освен това си бе направил самоделен заглушител за противозаконния револвер като употребявал маслен филтър за автомобил. Припомняме и различен случай - килърът от столичния кв. " Лагера " Венцислав Василев, който предишното лято простреля жена си в квартално кафене пред няколко души, имал позволение за револвера, само че от години било изтекло. И какво от това, откакто няма кой да ревизира? А да подсещаме ли за случая в село Виноградец? Мила родна панорама - приятна компания, разгулен запой, размахване на оръжията и 6-годишно дете гърми по мъж. И го убива. Кой, по какъв начин и за какво е дал оръжието на детето, година към този момент се открива. Можеше да звучи като анекдот, в случай че не беше истина. Прави усещане и друга процедура в последно време - барикадирането у дома.

Един от първите такива случаи бе с печално известният Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 година простреля командоса Емил Шарков и трещя по още петима чиновници на Министерство на вътрешните работи по време на акция на спецотряда за битка с тероризма. Некадърността и некомпетентността на униформените няма да разясня. Резултатът е, че Петков ще лежи доживот в пандиза за убийството, а 8 година му бяха отредени за оръжията, открити в дома му, на обща стойност 1488 лева и 343 броя муниции. Всичките, несъмнено, без позволение.

На 21 февруари пък командоси задържаха 35-годишен мъж, който се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Операцията продължи близо 24 часа и в нея се включиха 80 чиновници на реда от Специализирания отряд за битка с тероризма " Кобра ", Жандармерията и хасковската полиция. Иван Тачалиев-Легионера се заключил в къщата в село Орешник, оказал опозиция и гърмял с пушка по униформените. Този път служители на реда не пострадаха. Тачалиев е бил подготвен във Френския легион, като боравел добре с хладно, огнестрелно оръжие и гърмежи.

Няколко дни по-късно - на 25 февруари полицията задържа при интервенция, траяла часове, въоръжен мъж във Велинград, който се барикадира в дома си. Там е открит цялостен военен боеприпас, несъмнено, още веднъж без позволение.

И до момента в който българите настойчиво се въоръжават до зъби със законни и противозаконни оръжия, американците наподобява са подготвени да кажат " довиждане на оръжията ". Или най-малко са склонни да ги лимитират и да засилят режима за придобиването им. Това сочат данните от последното социологическо изследване на USA TODAY/Suffolk University след стрелбата във Флорида. От анкетата излиза наяве, че едвам 38% от американците утвърждават работата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по проблема с оръжията, а 60% са на противоположното мнение. Тръмп предложи в учебните заведения да има въоръжени учители, което съгласно президента доста ще понижи нападенията в класните стаи - постоянно срещан проблем в Съединени американски щати. 61% от интервюираните против 33% считат, че по-строги закони за владеене на оръжие и инспекции на купувачите ще оказват помощ за попречване на всеобщи стрелби в Съединени американски щати. 63% против 29 на 100 са на мнение, че полуавтоматични винтовки като AR-15, употребена при стрелбата във Флорида, би трябвало да бъдат неразрешени. 76% против 12% пък са на мнение, че хора, които са лекувани за душевен болести, би трябвало да иматзабрана да имат огнестрелно оръжие. Дори и притежателите на оръжия са склонни да поддържат тези три ограничения.

Факт е, че в Съединени американски щати законното оръжие е надалеч по-достъпно в сравнение с у нас. Факт е, че точно поради това, доста американци носят оръжия и не се тормозят да го употребяват. В България хората се въоръжават по други аргументи - свързани с престъпна активност или от боязън. Защото, когато не могат да разчитат на органите на реда, българите вземат нещата в свои ръце.

Макар че контролът над оръжията надали ще бъде затегнат в обозримо бъдеще, в Съединени американски щати най-малко е почнал спор по тематиката. А в България към момента не можем да преброим с акуратност законните оръжия и би било същински триумф, в случай че в края на годината регистърът на Министерство на вътрешните работи фактически проработи и даде някакъв резултат - преди въоръжението - законно или не, да стане навсякъде. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР