Никой не получава свобода наготово. Трябва да я пос­тигнете сами.

...
Никой не получава свобода наготово. Трябва да я пос­тигнете сами.
Коментари Харесай

Какво е свободата?

Никой не получава независимост наготово. Трябва да я пос­тигнете сами. Ако някой ви я сервира на тепсия, това изобщо не е независимост, а благодеяние от покровител, който неизбежно ще изиска да си платите.

Свободата значи нищо да не ви пречи да ръководите живота си, както пожелаете. Всичко друго е фор­ма на иго. Ако не можете да бъдете изцяло сво­бодни в избора си, в случай че не можете да живеете по този начин, както вие желаете, да вършиме каквото ви харесва с тя­лото си (при изискване, че удоволствието ви не наруша­ва нечия непозната свобода), значи не притежавате власт­та, за която приказвам, и всъщност сте манипулирани. Да бъдете свободни не значи да отхвърляте от­говорността си към скъпите ви хора и към близък. Всъщност, тук се включва и свободата да извършите избора да поемете отговорност. Но на никое място не е каза­но, че би трябвало да бъдете нещо, което другите желаят да бъдете, в случай че желанията им са в несъгласие с това, което вие желаете за себе си. Можете да бъдете отго­ворни и свободни по едно и също време. Повечето хора, които се пробват да ви убедят, че не можете, които ще нарекат устрема ви към свободата „ нарцисизъм “, в реалност имат някаква власт над живота ви и се бо­рят против опасността да им отнемете тази власт, ко­ято сами сте им дали. Ако ви накарат да се чувствате егоисти, значи са ви предиздвикали да се чувст­вате отговорни и отново са ви подчинили.

Древният мъдрец Епиктет написа в своите „ Размис­ли “: „ Не е свободен индивидът, който не е стопанин на себе си “.

Прочетете деликатно цитата. Според това опре­деление, в случай че не сте господари на себе си, значи не сте свободни. За да бъдете свободни, не е належащо да притежавате свръхголямо господство и да пречите на другите да бъдат свободни, нито да ги плашите, нито да ги принуждавате да ви се подчиняват, с цел да докажете върховенството си.

Най-свободните хора на света са тези, които имат възприятие за вътрешен мир. Те просто отхвърлят да се подчиняват на непознатите прищявки и управляват живота си с безмълвна успеваемост. Те не робуват на дефини­рани функции, в които би трябвало да се държат по избран метод, тъй като са родители, чиновници, данъкоплатци, жители или просто възрастни, радват се на свобода­та да дишат какъвто въздух изискат, където си изискат, без да се тревожат какво мислят другите за из­бора им. Те са хора с възприятие за отговорност, само че не са плебеи на егоистичните разбирания на другите за това какво е отговорност.

Свободата е нещо, което би трябвало да отстоявате. Може би, това, което на пръв взор наподобява безсмислена дребна операция, в действителност е опит конците на живота ви да бъдат по­ети от непознати ръце и да ви поведат в посока, която ще постави завършек на свободата ви, въпреки и незабележимо и за малко.

Ще пожелаете да бъдете свободни, когато започне­те да развивате в себе си цялостна система от разби­рания и държание, които не позволяват операции, в нито един миг от живота ви. Освобождението ще замести навика да робувате на събитията, в случай че следвате държание, отстояващо свободата ви.

Може би най-хубавият метод да постигнете независимост в живота си е като не забравяте следното предписание: Никога не разчитайте ИЗЦЯЛО на различен човек, с изключение на на себе си, когато става въпрос за личния ви живот. Или, както се показва Емерсън в „ Самоувереността “: „ Никой с изключение на вас не може да ви обезпечи нравствен мир. “

Много години съм работил с клиенти и постоянно съм чувал недоволства: „ Но тя ми даде обещание, че ще го направи, а ме подведе. ” „ Знам, че не трябваше да разгадавам той да свърши това, изключително откакто за него то не зна­чи нищо, а за мен – всичко. “ „ Пак ме разочароваха. Ще си взема ли в миналото поука? “. Така горчиво се оплакват хо­рата, които са разрешили на други да ги манипулират по един или различен метод и, затова, да злоупотре­бят със свободата им.

Всичко казано за свободата не значи, че би трябвало по какъвто и да е метод да се изолирате от другите. Напротив, най-често хората, които не се поддават на операции, обичат компанията и заниманията. Те са ведри и общителни и на тях може най-вече да се раз­чита точно тъй като не разрешават манипулатори да командват живота им. Не изпитват потребност да бъдат груби и свадливи, тъй като са се научили да се усещат естествено тъкмо по този начин: „ Това е моят живот. Изживявам го аз самият, а времето ми на тази земя е прекомерно лимитирано. Не мога да бъда ничия собстве­ност. Трябва да съм постоянно нащрек някой да не ми от­неме правото да бъда себе си. Ако ме обичаш, бит ме поради това, което съм, не за това, което ти искаш да бъда. “

Но по какъв начин можете да извлечете такава „ здравословна независимост “ от едно минало, подплатено с навика да бъде­те манипулирани, построен от манипулаторските тен­денции на обществото и традициите ни?

Познанието / доктор Уейн Дайър

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР