Никога не позволявайте на добрата криза да отиде на вятъра.

...
Никога не позволявайте на добрата криза да отиде на вятъра.
Коментари Харесай

Сега ли е идеалният момент да се инвестира в британски акции и имоти?

Никога не позволявайте на положителната рецесия да отиде напразно. Това са думи на починалия министър-председател Уинстън Чърчил и в този момент е сполучлив миг да си ги напомним. Защо? Тъй като доста интернационалните вложители се чудят дали да се вслушат в думите му, възползвайки се от финансовата рецесия, която заплашва да погълне Обединеното кралство, написа The National News.

Не е загадка, че страната е в стопански безпорядък. За него способства и новият министър председател Лиз Тръс, който стартира мандата си с неправилна стъпка.

На 23 септември министърът на финансите Квази Квартенг показа минибюджет, ориентиран към връщане на стопанската система на страната към нейния дълготраен ритъм на напредък от 2,5 % годишно. Вместо това той го потопи в безпорядък, унищожавайки доверието на вложителите, смазвайки паунда и съвсем предизвиквайки срив на пенсиите.

Този понеделник Квартенг анулира проекта за унищожаване на налога върху прихода на най-богатите и все пак минибюджетът продължава да бъде призрачен сън за британците. Той може да постави завършек на 12-годишното ръководство на консерваторите.

На този декор е разумно задграничните вложители да търсят опция за облага.

Изведнъж английските активи поевтиняват. Фондовите пазари падат, както и цените на облигациите. “Креди Сюис ” дава прогноза, че цените на парцелите може да се намалят с 10 до 15%. За всеки с щатски долари активите в Обединеното кралство към този момент са с повече от 20% по-евтини във валутно изражение.

Въпросът в този момент е какво се обърка, какъв брой зле или добре може да станат нещата? Отговорите зависят от гледната точка.

„ Фискалното събитие “ на Квартенг, както той го назова, се оказа шедьовър в неприятен миг. Току-що Лиз Тръс бе оповестила пакет за поддръжка на енергийните сметки, който може да коства умопомрачителните 150 милиарда паунда (168,1 милиарда долара), които ще бъдат добавени към дълга на нацията, вместо да бъдат финансирани от налог върху непредвидените облаги на петролните и газовите компании.

Освен това последното нещо, което интернационалните вложители желаеха да чуят, беше, че Обединеното кралство ще заеме още 72 милиарда $, с цел да финансира понижаване на налозите за свръхбогатите.

Непопулярно решение бе разрешаването на банкерите да си изплащат по-големи бонуси и първичното унищожаване на 45-процентния налог върху прихода. Стартирането му във време, в което милиони са изправени пред алтернативата да ядат или да се отопляват, го обрече на крушение.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

В момента торите не се радват на поддръжка в анкетите. Заплаха идва и от интернационалните вложители, на които Обединеното кралство разчита, с цел да финансират съвсем половината от държавния й дълг, който възлиза на към 70 милиарда паунда годишно.

Бившият шеф на Централната банка на Англия Марк Карни един път дефинира това положение като „ разчитане на добротата на непознати “. За жал, Тръс и

Квартенг може да са злоупотребили с тази вежливост. Чужденците не пожелаха да купуват държавен дълг от страна, чиито водачи наподобява са изгубили всевъзможен фискален разсъдък.

Миналата сряда доходността на 30-годишните държавни облигации на Обединеното кралство (наричани още гилтове), скочи от 3,6% до съвсем 5,2%, защото вложителите желаеха по-висока възвръщаемост. Година по-рано тя бе единствено 1,33%.

Когато доходността на облигациите се покачва, цените им падат. Това съвсем унищожи националната пенсионна система. Попечителите откриха, че притежаваните от тях облигации към този момент не дават отговор на отговорностите им и трябваше да ги продадат в суматоха, с цел да съберат пари.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР