Никога досега не е било толкова лесно да се създават

...
Никога досега не е било толкова лесно да се създават
Коментари Харесай

Как да разпознаваме фалшивите изображения

Никога до момента не е било толкоз елементарно да се основават подправени изображения, които наподобяват изцяло реалистични. Необходими са само интернет и стратегия, работеща с изкуствен интелект (ИИ). За секунди могат да се конструират имитации, които наподобяват изцяло достоверни. Тяхното разпространяване в обществените мрежи е мълниеносно, а задачата им постоянно е дезинформация. 

Напоследък много сходни " фотоси " станаха вирални. Предполагаемият, както и, Илон Мъск, който сякаш държи за ръката Мери Бара, основната изпълнителна директорка на " Дженеръл мотърс ".

Това изображение, което сякаш демонстрира Илон Мъск и Мери Бара, е генерирано от изкуствен интелект.

Фалшиви земетресения 

Автентичността на събития като хипотетични зрелищни автомобилни произшествия или " арестите " на Путин и Тръмп може елементарно да бъдат тествана. По-проблемни са изображенията, показващи не толкоз известни хора, изяснява специалистът по ИИ Хенри Айдер пред Дъждовни води. “Дезинформация се популяризира освен посредством подправени изображения, показващи хора ”, изяснява Айдер. " Виждали сме да се фабрикуват събития, които в никакъв случай не са се случвали, като да вземем за пример трусове ".

Пример е " земетресението ", раздрусало северозападната част на Тихия океан през 2001 година. Подобен трус в действителност в никакъв случай не се е случвал. Изображенията, които сякаш демонстрират бедствието, са генерирани от изкуствен интелект. Тези “снимки ” са все по-реалистични и това прави все по-трудно установяването на достоверна информация.

Има ли излаз от тази обстановка? Точно както всичко останало, основано от индивида, изкуственият разсъдък също не е съвършен и е податлив да позволява неточности.

В момента стратегии като Midjourney, Dall-E и DeepAI имат проблеми най-много с генерирането на подправени изображения на хора. Ето шест съвета от екипа на Дъждовни води за инспекция на обстоятелствата за това по какъв начин може да бъде разпозната манипулирана фотография. 

Увеличете и разгледайте внимателно 

Много изображения, генерирани от изкуствен интелект, наподобяват напълно същински на пръв взор. Програмите основават фотореалистични фотоси, които от време на време могат да бъдат разобличени като имитации единствено с по-внимателно разглеждане. Първият съвет е точно подобен: вгледайте се деликатно. Потърсете версии на изображението с допустимо най-високата разграничителна дарба и се концентрирайте върху детайлите в него. Това би могло да разкрие несъответствия и грешки, които може да не сте забелязали в началото.  

Потърсете източника на изображението 

Ако не сте сигурни дали обещано изображение е същинско или е генерирано от изкуствен интелект, пробвайте се да разберете повече за това от кое място идва то. Понякога други консуматори споделят какво са разкрили в мненията под изображението.

Обратното търсене по изображение също може да помогне. Качете файла в принадлежности като Гугъл reverse image search, TinEye или Yandex. Този способ нормално дава повече информация, в това число и за източника. В някои случаи в резултатите изникват даже инспекции на обстоятелствата от реномирани медии, където може да се информирате за произхода на въпросното изображение.

Обърнете внимание на пропорциите на тялото 

Правилни ли са пропорциите на тялото на изобразените хора? Не е извънредно изображения, генерирани от изкуствен интелект, да имат несъответствия в пропорциите. Ръцете може да са прекомерно дребни, а пръстите - прекомерно дълги. Или главата и краката да не са съразмерни с останалата част от тялото.Такъв е казусът и с подправената фотография на коленичилия пред Си Дзинпин Владимир Путин.

Потърсете типичните неточности на изкуствения интелект 

Основните неточности, които изкуственият разсъдък позволява при генериране на изображения на хора, са в ръцете. Понякога хората имат шести пръст. А при случая с фалшификатите на папата с дизайнерското яке, на фотографията вдясно той наподобява има единствено четири пръста. 

Други постоянно допускани неточности в изображенията на изкуствения разсъдък са прекомерно многото зъби, неестествените уши и деформираните рамки на очила. Отразяващите повърхности също постоянно основават проблеми за изкуствения разсъдък, когато основава изображения. Експертът по ИИ Хенри Айдер обаче предизвестява да не се разчита, че стратегиите ще продължат да позволяват сходни неточности още доста дълго време. 

Неестествено безупречно ли е изображението?

Приложението Midjourney да вземем за пример основава изображения, които наподобяват прекомерно идеални, стилизирани и естетически издържани. Следвайте вътрешното си чувство. Възможно ли е толкоз напълно и нереално изображение с безупречни хора в действителност да е достоверно? Кожата на лицата постоянно е гладка и без никакви недостатъци. Дори косата и зъбите наподобяват безупречни.

Разгледайте фона на снимката 

Понякога фонът на обещано изображение може да издаде операцията. Обектите там може са деформирани. В няколко случая стратегиите за изкуствен интелект клонират хора и обекти и ги употребяват повече от един път. Не е необичайност и фонът не просто да не е на фокус, само че и да е изключително размазан. Фалшивата фотография, за която се твърди, че демонстрира ядосания Уил Смит на Оскарите през 2022, е образец за това. 

Много от изображенията, генерирани от изкуствен интелект, към този момент могат да бъдат разобличени като подправени след относително къса инспекция. Но технологиите стават все по-добри. А това значи, че грешките в бъдеще евентуално ще са все по-редки и по-трудни за разкриване.

" Мисля, че би трябвало да свикнем с обстоятелството, че в действителност не може да се има вяра на нито едно изображение в интернет ", предизвестява Антонио Крюгер от Университета на Заарланд.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР