Ние сме в конституционна криза. Приема се закон за 4-5

...
Ние сме в конституционна криза. Приема се закон за 4-5
Коментари Харесай

Гешев проговори! Разкрития за Nexo и депутати

Ние сме в конституционна рецесия. Приема се закон за 4-5 души. Това е изключително законодателство и нарушение на конституцията. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление за Българска национална телевизия във връзка законопроекта за лишаване на пълномощията на обвинител № 1. Гешев акцентира, че това може да стане единствено с смяна в главния закон.

Моята цел е само битката с престъпността. От началото на мандата ми ме интересуват само значимите за жителите проблеми, безапелационен бе Гешев. Той даде за образец акциите „ Бяло ” и „ Хавала ”. В първата бяха спрени 10 000 единични дози дрога да стигнат до учебните заведения. Във втора прокуратурата повдигна 92 обвинявания за трафик на мигранти.
-->
Със профилирания закон за пълномощията на основния прокурор се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор и още 4 души. Аз не държа на пълномощията си, а на европейските условия и се чудя по какъв начин да одобрявам този закон - като привилегия или като дискриминация, като се изключи че е изключително законодателство. Чудя се дали да се гордея, разяснява още Гешев.

Не може правосъдната власт да желае позволение от политиците, с цел да работи. Балансът е съблюдаване на законите. Няма по какъв начин да желаеме правова страна и да има опит на български политици да овладеят съдената власт, с цел да я употребяват за нелегитимни практики, сподели обвинител № 1.

Под знамето на битката с корупцията закрихме институцията за битка с корупцията – Специализираната прокуратура. Чудя се, в случай че не е основният прокурор, какво ще кажат някои политици на гласоподавателите си, продължи той.

Тъжно е, в случай че новият закон е предопределен за надзор на основния прокурор, акцентира Гешев, разяснявайки още законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с който се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Той посочи, че неговите пълномощия могат да бъдат изменени единствено от Велико народно събрание.

Иван Гешев разяснява криптоаферата Nexo.  Знам, че работим добре освен с американските си сътрудници, само че и с тези от Англия. Това е огромно следствие, което ще отнеме доста време. Не съм осведомен какво стана с гаранциите на българите от Nexo. Мога да кажа, че има предпазен очевидец ", сподели той.

" Когато политиката влезе в съда, от там излиза правораздаването. От това не страда правосъдната власт, не пострадвам аз, а българският народ ", заключи основният прокурор.

" Аз съм склонен с американския дипломат Херо Мустафа, че би трябвало цялостна промяна. Винаги, когато засягаш политиците директно, те не са удовлетворени ", добави Гешев.

Лъжата на Петков и Василев по Плана за възобновяване би трябвало да бъде разкрита, сподели Гешев. И изясни, че никой в Европа не е обвързвал даването на средствата по плата с пълномощията на основния прокурор у нас. Сам паднал - самичък умъртвил се, както споделя народът ", разяснява Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР