Ние провеждаме да водим една странна политика в ситуация на

...
Ние провеждаме да водим една странна политика в ситуация на
Коментари Харесай

Ген. Запрянов: Не пречи нашите самолети МиГ-29 да носят бойно дежурство с изтребителите на Испания и Нидераландия

Ние организираме да водим една странна политика в обстановка на война, аз я назовавам „ 3 в 1 “ – хем сме в НАТО, само че не напълно, хем сме в Европейски Съюз, само че не напълно, хем сме против войната, само че не напълно. Така разказа българската позиция в обстановка, когато сред Русия и Украйна се води война, с непредизвестен край и дълготрайност.

Генералът разяснява и дислоцирането на самолетоносача „ Шарл де Гол”, който е част от решението на НАТО за увеличаване на Източния фланг на Алианса. Самолетите ще носят дежурство над територията на България и Румъния и ще кацат на него. Това е част от напъните на НАТО за въздържане на Русия, да не се позволява излизането на спора отвън границите на Украйна, разясни Запрянов.

Това е мирно-военна задача, само че при ескалация на спора на територията на НАТО, тези самолети ще бъдат в бойна подготвеност да реагират в особена обстановка, добави той.

Що се отнася до това дали е добре български самолети да обслужват сигурността на нашето небе, ген. Запрянов уточни, че в действителност нашите самолети не са оперативно съвместими с натовските, само че не пречи да носят бойно дежурство със самолетите от Испания и Нидерланди, които ще подкрепят еърполисинга на нашето въздушно пространство. С други думи, да не се снема дежурството от българските военно-въздушни сили.

Ген. Запрянов означи също, че казусът по поддръжката на МиГ-29 е сериозен. Той ще се задълбочава и единствената опция към този момент остава Полша, само че при положение, че има този запас да прави надлежно ремонтите и поддръжката им.

Войната в Украйна

Планът на Путин се провали поради доста добре проведената отбранителна активност на Украйна като стратег и тактика. На сухопътния спектакъл руснаците дават доста жертви, там съветските войски съвсем на всички места са спрели. В тази обстановка Русия би трябвало да реше – дали ще превзема цяла Украйна, или да се задоволи с избрани територии. Защото не е какво желае агресора, а какво могат да удържат украинците. След като Русия е изчерпила своите военни благоприятни условия, сюжетът войната да продължи не е добър и за двете страни. В по-затруднено състояние ще бъде сложена Украйна, тъй като както стопанска система, ката и въоръжени й сили са в доста по-тежка обстановка.

Много се надявам Русия да не прибегне до потреблението на оръжие за всеобщо поразяване - на нуклеарно или химическо оръжие на тактическо равнище. Засега договарянията не престават и е доста по-разумно да се вземе политическо решение да се спре огъня, и да се търси решение на спора по дипломатически път.

Що се отнася до опасността този спор да засегне България, ген. Запрянов изясни, че нищо неприятно не би се случило, в случай че НАТО работи единно и отстоява правилото да пази всяка педя земя от територията на страните членки на Алианса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР