Ние инициирахме подписка за втори мандат на Румен Радев с

...
Ние инициирахме подписка за втори мандат на Румен Радев с
Коментари Харесай

Проф. Александър Томов: Има реална опасност българската нация да изчезне

Ние инициирахме подписка за втори мандат на Румен Радев с концепцията да обединим всички, които желаят смяна на статуквото т.е. да има ясно разделяне сред тези, които са за статуквото и тези, които са срещу него и желаят смяна. Румен Радев се яви натурален водач на тази смяна, натурален привлекателен център. Той зае кардинална позиция, поддържа ни на митингите и по-късно не млъкна, не се скри. В този смисъл концепцията беше тъкмо такава, да обвържем президентските с парламентарните избори, поставяйки ясна разграничителна линия. Това съобщи в студиото на ФАКТИ проф. Александър Томов, някогашен вицепремиер и водач на Движение " Заедно за смяна ".

" Президентска република в България не може да стане. Който се пробва да потегля по този път, бърка. Причината е в структурата на партиите в Европа. В Европа нямаме президентски републики, тя е основана от парламентарни републики и в случай че някой сътвори президентска затворена власт от вида на тази в Китай, Русия или Съединени американски щати, това ще докара до изолираност на тази страна в политически проект. Има кръгове, които целят това нещо, те са два вида: едните употребяват тази изразителност, с цел да си придават политическа тежест, има и една друга група, които си фантазират, може би хора до самия президент, че при една мощна ръка, това ще помогне на страната. Изборът ни за Европа опонира на концепцията за президентска република ", сподели Томов във връзка теорията, че Румен Радев цели точно такава смяна на модела на ръководство.

" В " Заедно за смяна " имаме една рекламация, имаме ясно виждане във всяка сфера. Искаме този модел на власт да се промени, тъй като той е узурпаторски, полуавторитарен, той наруши съществени демократични полезности. Борисов се опита да управлява всичко в тази страна - медии, целия обществен бранш, да затваря стопанската система и бизнеса в една дребна група доближени нему партийци. България изостана доста, тъй като при такова затваряне на бизнеса в тесни рамки непознатите вложения секват, а без тях страната ни се изолира от огромните финансови потоци в света. Последните години по 600 млн. директни непознати вложения, което е комично. България оцеляваше в тези години и реализира един най-малък напредък единствено с помощта на европейските фондове т.е. Борисов харчеше, Борисов се опитваше на тази основа да показва, че това е негов принос. Реално ние имаме при неговото ръководство растеж на Брутният вътрешен продукт, който е съвсем същия както еврофондовете т.е. нищо друго не се е случило в страната, заради което България изостана качествено от всички, в това число от Румъния. Това докара до една доста огромна заплаха пред нацията - обезлюдяването, всеобщата емиграция на младежи, ниските приходи ", разяснява проф. Томов.

" Ако народът излезе всеобщо и гласоподава, Борисов си отива. Българската нация е извънредно способна. Виждаме зад граница хора, които пробиват и в просвета, и в бизнес. Причината е във върха, повода е, че ние сме подтиснали развиването си, ние не използваме своите естествени запаси задоволително дейно, а България е страна с големи благоприятни условия. Ние произвеждаме 2 до 3 пъти по-малко спрямо другите източноевропейски страни. Просто ние доста изостанахме и има действителна заплаха българската нация да изчезне ", сподели той.

" Зад Борисов има партия, която не е естествена. Тя е партия на властта, формирана от добре платени хора, които са в държавната администрация - над 100 хиляди индивида, локалната власт, хора, които са от привилегированите получатели на пари, земи, бизнеси, държавни поръчки и всички те си мислят евентуално, че това ще продължи. Това не може да продължи. Няма щастливо богати, когато болшинството са небогати ", разяснява проф. Томов.

Целия диалог с проф. Александър Томов гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР