“Ние безспорно се пръскаме от радост с “0007 – щастливото

...
“Ние безспорно се пръскаме от радост с “0007 – щастливото
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната американска ракета на фирмата Астра за пръв път достигна орбита!

“Ние несъмнено се пръскаме от наслада с “0007 ” – щастливото число седем ”, заяви Каролина Гросман, продуктов управител на Астра. “Това съставлява голяма, голяма стъпка напред към нашата задача да подобрим живота на Земята от космоса ”.

Много галактически запалянковци не осъзнават, че Астра е единствената компания в Съединени американски щати, която съвсем напълно копира методологията на СпейсЕкс – итеративен метод с висок толеранс към неуспех. Всички останали компании са в по-голяма или по-малка степен консервативни и се опасяват от провали – и това постоянно се явява пречка към техния напредък. През последните 14 месеца компанията на три пъти се опита да доближи орбита. И трите опита приключиха с друга степен на крах (с условното изключение на този от декември 2021 година, при който ракетата за пръв път доближи космоса и компанията го счете за благополучен). И при трите опита Астра стигаше все по-напред и по-напред. Накрая през днешния ден, на четвъртия път, компанията пожъна цялостен и неоспорим триумф. 

Астра има ослепителен старт – компанията към този момент е сключила голям брой контракти за полети, в това число с компанията Планет, който разполага с най-голямата формация спътници за наблюдаване на Земята, както и с НАСА за изстрелването на задачата “Тропикс ”, която ще учи земните урагани.

Съоснователят и изпълнителен шеф на компанията Крис Кемп твърди, че ракетите “0008 ”, “0009 ” и “0010 ” са в стадий на произвеждане и техните стартове ще бъдат осъществени през идващите месеци.

Ракетите на Астра са двустепени. На първата степен са инсталирани по пет мотора “Делфин ” на керосин и О2 с електрически турбопомпи (по сходство на моторите “Ръдърфорд ” на частната компания Рокет Лаб), а на втората – по един мотор “Етер ” на керосин и О2. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР