Нидерландия постави две условия пред България за вдигане на ветото

...
Нидерландия постави две условия пред България за вдигане на ветото
Коментари Харесай

Рюте иска от България нова оценка по механизма за сътрудничество и проверка

Нидерландия сложи две условия пред България за повдигане на ветото върху присъединението към Шенген. Пристигайки за срещата на Европейския съвет в Брюксел министър председателят на Нидерландия Марк Рюте уточни настояванията на страната си.

" Както споделих преди, не споделяме " не ", а " не в този момент ". Трябват ни още две неща от България – да завърши механизмът за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и второ, нова оценка по Механизма за съдействие и инспекция. Това може да се направи до лятото и в случай че има позитивно развиване, България може да се причисли към Шенген ", съобщи Рюте.

Според президентът Румен Радев България ще влезе в Шенген най-късно през октомври следващата година. Пред публицисти в Брюксел той показа че ще се направи всичко допустимо този период да се форсира при взаимната работа с Нидерландия и Австрия.

" На път сме да реализираме прецизен период за приемането на България в Шенген, който е необратим. Имаме все по-голяма поддръжка и аз съм уверен, че най-късно октомври ще бъдем признати. Разбира се, ще създадем всичко допустимо този период да се форсира. Парламентът най-късно до края на януари би трябвало да одобри закона, който да регламентира търсенето на отговорност на основния прокурор, както и антикорупционния закон ", разяснява Радев.

" Вярваме, че общият напредък на Европейски Съюз включва това към този момент признатата Хърватия, само че също България и Румъния да станат членки на Шенген. " Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц. Ще работим, с цел да създадем това допустимо с общо решение, добави той. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР