Нидерландия беше една от страните, която ни спъна по пътя

...
Нидерландия беше една от страните, която ни спъна по пътя
Коментари Харесай

Еврозоната – да, но догодина? Нидерландската национална банка пред Euronews Bulgaria

Нидерландия беше една от страните, която ни спъна по пътя към Шенген. Но този сюжети няма да се повтори когато аплайваме за Еврозоната на 1 януари 2024 година.Това съобщи в особено изявление пред Euronews Bulgaria Ерд Хубен – шефът на финансовите банки в нидерландската национална банка. Въпреки високата инфлация след коронавирус пандемията и войната в Украйна, Хубен счита, че страната ни е изпълнила всички критерии, с цел да приемем новата валута. 

 

Господин Хубен, през вчерашния ден научихме новината, че не сме признати в Шенген. Уж бяхме подготвени, само че в завършек на сметка взеха решение, че не сме. Как мислите, дали тази обстановка може да се повтори и с присъединението ни в еврозоната след една година? Да се реши, че не сме подготвени и за там?

Мисля, че присъединението в Еврозоната е толкоз комплициран развой на институционално и логистично равнище, че не можем да кажем авансово дали дадена страна не е призната. Не може да сте минали половината от трасето и изцяло ненадейно да се каже, че „ няма да излетите “. Смятам, че в случай че сте изпълнили всички институционални и политически условия, присъединението в еврозоната ще се реализира.

Какво мислите за хората в България, които стачкуват против еврото? Смятате ли, че не са осведомени задоволително добре или просто се опасяват?

Влизането в еврозоната е комплицирано решение. Има както преимущества, по този начин и дефекти. Моето персонално мнение обаче, както и това на доста учени, е че на този стадий за една отворена и дребна стопанска система е по-подходящо да има повече сигурност и по-добро преразпределяне на ресурсите в стопанската система. Но несъмнено, става дума за мъчно решение, което лишава време до момента в който обществото изиска да вземе.

 
Свързани

Хората се опасяват, тъй като не знаят какво ще се случи със спестяванията им. Ще ви задам няколко въпроса, свързани с парите на хората и какво ще се случи с тях. Да кажем, че да вземем за пример имам 10 000 спестени пари. При вероятно влизане в еврозоната през 2024, тази сума автоматизирано ли става 10 000 евро?

Ще разполагате с евро съгласно обменните курсове, цената на които малко или доста се дефинира от борда на Съвета. Спестяванията ви следователно ще са в световна валута и доста надеждна страна. Еврото е една от най-стабилните валути, които може да си визиите, тъй че апелирам ви, бъдете доста спокойни, когато парите ви ще се превалутират в нея.

Добре, още нещо. Какво ще стане с цените на елементарните артикули, които купуваме? Като хляба да вземем за пример, в случай че той е 2 лева в този момент, ще остане ли 1 евро или ще си стане 2 евро?

По време на процеса по конвертиране към еврото няма неотклонно преразглеждане на цените. Ще имате двойно ценообразуване, да речем в интервал от шест месеца, през който жителите да се уверят, че няма повишаване на цените. Но от опита на други страни, разбираме, че е изцяло допустимо да има лека инфлация поради преобразуването.

Точно това споделят и хората. В балтийските страни, в Гърция, незабавно щом одобриха еврото, инфлацията се повиши. Ще се случи ли това и в България, където инфлацията към този момент е много висока?

Инфлацията и самото превалутиране би могло да докара до несъмнено повишаване. Но в дълготраен проект, това да приемете еврото ще способства за по-ниски цени и не толкоз огромна инфлацията в България.

 
Свързани

България дава отговор ли на критериите обаче да се причисли в еврозоната? Както споделих, инфлацията в страната е много висока, а след пандемията от коронавирус и войната в Украйна, стопанската система ни е затруднена... Казвате ли, че на 1 януари 2024 страната ще влезе в еврозоната?

Всичко зависи от политическото решение, което ще вземе Европейският съвет. Ако те преценяват, че България дава отговор на критериите за превалутиране, това ще се случи.

Вие самият казахте политическо решение, значи въпреки всичко има и връзка с политиката?

Може и да има да, само че развой като конвертирането на валута е от елементи политически, само че и технократски. Монетаризиране, банкови и разплащателни системи, цялата инфраструктура би трябвало да бъде конвертирана. И точно тъй като е по-скоро технократски развой, ролята на политиката ще бъде по-малка.

Знам, че не обичате да говорите за политика, само че не мога да не ви задам един въпрос. За страдание през вчерашния ден Нидерландия гласоподава срещу присъединението на България в Шенгенското пространство. Много от обвиняванията против вас в този момент са, че сте го създали, защото самите вие имате вътрешнополитически проблеми. Ще ни кажете ли какви са те съответно?

Единственото, което мога да кажа е, че Шенген и еврозоната са две радикално разнообразни неща. Въпроса за Шенген е обвързван по-скоро с противозаконната имиграция, притока на мигранти от турската граница. В Нидерландия това ни обезпокоява мощно. За министър-председателя на моята страна е доста значимо казусът с противозаконните мигранти да бъде позволен. Но както споделих, това няма нищо общо с еврозоната, където става дума за надалеч по-технически аспекти, за Централната банка... Следим напъните на България и сме впечатлени.

Впечатлени сте?

Да, доста впечателени.

Хърватия се причисли в Европейски Съюз много по-късно от нас, 5 години по-късно, в случай че не неистина. Но пък одобриха еврото преди нас и ще влязат в Шенген още веднъж преди нас. Какво съгласно вас прави Хърватия, което ние не вършим?

Това е политическа оценка. Критериите за конвертиране са доста технократски. За влизането в Шенген се вземат и доста финансови условия, които Хърватия е изпълнила преди вас. Но ви убеждавам, че и вие сте съвсем вътре.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР