Незнайно защо у нас червеното зеле не е толкова популярно,

...
Незнайно защо у нас червеното зеле не е толкова популярно,
Коментари Харесай

Идеи за вкусотии с червено зеле

Незнайно за какво у нас аленото зеле не е толкоз известно, колкото елементарното. А в действителност то е доста по-полезно. Независимо дали ще го наричате алено или лилаво зеле (то трансформира цвета си по отношение на Ph-то на почвата, в която вирее), то е доста по-богато на витамин С даже от портокалите, които постоянно се сочат като първенци в това отношение.

Червеното зеле съдържа единствено 31 калории на 100 г и се употребява както за намаляване, по този начин и за подсилване на имунната система, за здрави кости и очи, както и като съвършен антиоксидант.

Ето за какво тук освен ще ви покажем за какво да го включвате по-честичко в менюто си, само че и какво вкусно можете да приготвите с алено зеле.

Борш с алено зеле

 Борш с алено зеле

Руснаците си обичат и аленото цвекло и аленото зеле. Затова, въпреки и същинската татковина на борша да е Украйна, в Русия постоянно се подготвя борш с или без месо, само че подготвен с алено зеле и алено цвекло. Тези артикули, дружно с малко картофи, лук, моркови, корен магданоз и корен целина, се сваряват, зимната чорба се овкусява с лимонен сок и сол и се сервира дружно с кисело мляко или сметана, подправени с малко копър или магданоз.

Салата от алено зеле, моркови и краставици

За разлика от обичайна нашенска салата от зеле и моркови, която е по-типична за есенно и зимно време, салатата от алено зеле, моркови и краставици е по-добре да се подготвя през лятото. Досетихте ли се за какво? Да, поради краставиците, които в случай че държите да са същински и отгледани на слънце, а не в парници, се появяват точно през лятото.

В приготвянето на тази салата няма нищо комплицирано. Нарежете аленото зеле на доста ситно, прибавете към него и рендосани моркови и краставица. Овкусете с оцет, зехтин и сол и прибавете малко ситно нарязан копър или магданоз.

Сармички от алено зеле

 Сарми с алено зеле

Кой е споделил, че сармите би трябвало да се вършат единствено от кисело зеле и от по този начин познатото ни бялото зеле, което сме затворили в бидоните или пък сме си закупили настрана зелка от близкия пазар. Спокойно можете да си вземете алено зеле, да отстраните външните му листа и да го бланширате за към 10 мин в подсолена вода.

Ако желаете да ви напомним усета на зимните сармички можете да добавите и малко оцет към водата. Оставете зелевите листа да се отцедят и си пригответе обичаните ви за вас сармички - без значение дали са приготвени единствено с ориз или и с кайма. А поради аленият цвят на зелето ще разполагате с една по-ефектна на тип вечеря.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР