Независимо от усложнената епидемична обстановка, ремонтите на Републиканската пътна мрежа

...
Независимо от усложнената епидемична обстановка, ремонтите на Републиканската пътна мрежа
Коментари Харесай

АПИ: Северната дъга при Нови Искър ще е готова до края на ноември

Независимо от усложнената епидемиологична конюнктура, ремонтите на Републиканската пътна мрежа вървят по график. Това разгласи в „ Тази заран “ по бТВ шефът на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски.

По думите му Северната дъга в региона на Нови Искър ще е подготвена до края на ноември, а през 2021 година ще бъде открита новата права на Южната дъга.

Първите 12 км от ремонта в сектора от пътен възел Белозем до Оризово ще бъдат изцяло приключени през идната седмица, като даже ще бъде положена маркировка. След това следва да стартира рехабилитацията на трасето в противоположната посока, към столицата.

„ Още първоначално декларирахме, че започваме поетапно и с изключение на 12-е км, които ще стартираме да ремонтираме в посока София, започваме и още един ремонт – от 198 до 200 км в посока Бургас, тъй като той е най-компрометиран “, изясни Терзийски.

Той съобщи, че задачата е ремонтите да бъдат завършени преди зимата, с цел да не се затруднява придвижването. Шефът на АПИ уточни, че при Стара Загора ще се наложи рехабилитация на основата на пътя, тъй като тя е компрометирана и предизвиква неравности по асфалта. В този сектор ще бъде ремонтирана и отводнителната система.

Терзийски изясни че, обследването на компрометирания път е направено през 2019 година, когато гаранцията на пътя към този момент е била изтекла. През 2018 година в сектор от 40 км на Автомагистрала „ Тракия “ край Стара Загора оптималната позволена скорост беше понижена на 90 км/ч поради неравности. Според шефа на Пътната организация, в гаранционния период действителният проблем не е бил открит, а компанията реализатор се е грижела за нужните поправки.

Според него не може да се съпоставя сумата, дадена за построяването на сектора с тази за ремонта, която е в пъти по-висока, тъй като времената са други.

Строителството на Южната дъга в столицата върви по проект, като се чака през 2021 година да бъде открита новата права – от ж.к. „ Младост “ до Автомагистрала „ Тракия “. Намеренията са през идващия месец, 6 месеца предварително, да бъде открит и секторът от Драгоман до бул. „ Сливница “ от Автомагистрала „ Европа “.

„ И строителят, и ние излязохме със мнение, че се строи по план и няма никаква заплаха от компрометиране “, добави Терзийски.

По думите му първите 3,8 км от Северната дъга в региона на Нови Искър ще бъдат подготвени до края на ноември. Плановете са през 2021 година да бъдат приключени още 17 км от трасето – от Северната дъга до бул. „ Ботевградско шосе “.

Отсечката край Своге, където 20 души изгубиха живота си след злополука през 2018 година, е в положително положение, макар че се употребява от обходен маршрут и от там минават тежкотоварни коли. Това увери Терзийски и добави, че в случай че пътните ограничавания се съблюдават, няма възможност да станат нови произшествия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР