Независимо от традициите и културата на различните държави, за всяка

...
Независимо от традициите и културата на различните държави, за всяка
Коментари Харесай

Ето защо приготвяме кръгла питка, за да посрещнем всяка Нова година

Независимо от традициите и културата на другите страни, за всяка Нова година множеството подготвят кръгла питка за трапезата. В това число влизаме и българите, които разчупваме питата, щом седнем на масата.

Формата на питката наложително би трябвало да е кръгла и това не е инцидентно, защото кръгът символизира вечността, само че другите народи са наименували по друг метод кръглата питка.

В Италия кръглата новогодишна питка е поръсена със захар, а холандците и поляците я избират с заряд от ябълки, стафиди или горски плодове.

За доста култури е на шанс да скриете печивото, преди да седнете на масата. В Мексико питката има дупка в средата, сходно на нашия кекс, и в профил се украсява със захаросани плодове.

Гърците подготвят василопита от портокалови кори и бадеми и вътре скриват монета. Точно в среднощ разчупват питката и я разпределят сред хората на трапезата, започвайки от най-възрастния.

 Кръгла питка за нова година

Смята се, че в парчето на този, у който е монетата, ще бъде най-големият късметлия през годината.

В Швеция и Норвегия подготвят оризов пудинг и вместо късметлийска монета слагат късметлийска ядка.

В Шотландия е признато, отивайки на посетители през първия ден от Новата година, да носите подарък от тесто, тъй като символизира плодородието и благоденствието. Най-често се подарява кейк със сушени плодове и ядки.

Вижте и някои хрумвания за:

- новогодишна баница;

- новогодишна питка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР