Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой

...
Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой
Коментари Харесай

Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

Независимо от рецензията, хората, решили да нямат деца по собствен избор или така наречен " чайлдфри " (бел. ред. от англ. childfree), все по-ясно приказват за избора си, пише  Le Figaro.
" Ще съжаляваш за това ", " Ще остарееш самотна ", " Прекалено огромен лакомец си "... даже през 2020 година отводът от това да имаш дете остава сложен избор, изключително за дамите, които са заставени да се оправдават за нежеланието си да станат майки, което било в прорез с естествените проекти. Според Мона Шалле, създател на  книгата " Вещици - непобедимата мощ на дамите "  (изд.La Découverte, 2018) дамите, които не желаят да имат деца са актуалното въплъщение на вещиците: те плашат, тъй като се освобождават от обществените правила, от патриархата, и до в този момент ги подозират в злост към децата.
Също, както преди епохи за вещиците са разказвали, че събота нощем горят новородени. Във Франция равнището на доброволното неплодородие остава ниско и съвсем не се трансформира през последните 30 години - 6,3% от мъжете и 4,3% от дамите нямат деца и не желаят да имат (сп. PopulationSociety, 2014). Но " чайлдфри " желаят останалите да почитат техния избор и да престанат да ги сочат с пръст. през последните години се появи нова категория т. нар. ginks (бел. ред. от англ. Green Inclinated No Kids). Хората в нея отхвърлят да имат деца по екологични аргументи, с цел да не се пренаселва Земята и да не се изтощават нейните запаси. 
" Екологичният мотив разрешава на дамите, които не са майки да намерят позитивна причина, защото постоянно се усещат доста самотни в избора си, до момента в който майките по натурален път получават достъп до няколко кръга, като детски градини, учебни заведения, фамилни празници, отбелязва клиничният психотерапевт и създател на книгата " Живот без дете, щастието е допустимо "  (издателство De Boeck, 2018). "
Виждам две особени категории дами " чайлдфри " . Тези, които са се осъществили в съюз - било то с мъж или в работата, където детето е непряк елемент - това са великите любовници, увлечените изследователки или представителки на креативен специалности, които " износват " своите творби. Това са тези, които разцъфват, занимавайки се с дадена активност: бизнес дами, журналистки, тези, които се интересуват от околния свят и постоянно са в придвижване ", разяснява психологът Едит Вале.
Да си бездетен това значи да имаш други цели, да имаш предпочитание да останеш свободен... Това са главните претекстове, които са по-важни от финансовите съображения или аргументи, свързани със здравето.Струва си да се сложи под подозрение наклонността да се осъжда този избор, вместо да се почита, даже в случай че не сме в положение да го разберем. Може би някои майки изпитват възприятие на злоба към дамите, които са създали този избор, който самите те не са могли да създадат.
Чайлдфри са първооткривателки в този смисъл,че вървят по неотъпкана пътека и се стремят да придадат различен смисъл на живота си. Да направиш живота си плодотворен без помощта на майчинството е допустимо, споделя още Вале.
До какъв брой е рисков митът за майчинството може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР