Независимо какво твърдят италианците, най-вкусните и сочни домати са на

...
Независимо какво твърдят италианците, най-вкусните и сочни домати са на
Коментари Харесай

Не яжте домати, ако страдате от тези болести

Независимо какво настояват италианците, най-вкусните и сочни домати са на Балканите. Всички ги обичат и не могат да откажат свежа салата с домати, само че те би трябвало да бъдат хапвани с внимание, предизвестява zdrave.to.

В разгара на лятото се радваме, че можем да ядем доста салати, а изгодите от доматите са неоспорими. Съдържат доста витамини (А, В2, В6, РР, Е, необичаен витамин К) и потребни за крепко тяло киселини (винена, ябълчена и лимонена).

Но все пак този прелестен зарзават също може да нанесе щета, и то забележителна. Има голяма категория от хора, които въобще не би трябвало да протягат ръка към доматите, само че съществуват и такива, които ги ядат погрешно, като по този метод повреждат здравето си.

Ето в кои случаи да заобикаляме консумирането на домати:

1. Алергия

С доматите (както и с други плодове) би трябвало да внимавате с алергиите си. Някои въобще не трябва да ядат домати.

2. Холелитиаза

Органичните киселини вземат участие в процесите на храносмилането, задействат стомаха, панкреаса и ускоряват двигателната функционалност на червата. Но при съществуване на жлъчнокаменна болест - обстановката може единствено да се утежни от доматите. Те имат доста мощен холеретичен резултат.

3. Бъбречно заболяване

Ако имате проблеми с пикочно-половата система, тогава не можете да ядете доста домати. Оксаловата киселина има неприятен резултат върху водно-солевия метаболизъм. Варените и консервирани домати водят до растежа на камъни в бъбреците, в случай че има такова влечение.

4. Болести на ставите

Поради същата оксалова киселина, доматите предизвикват мощна болежка в ставите. тъй че не можете да ги ядете, в случай че имате проблеми с опорно-двигателния уред.

5. Пушене

Някои откриватели считат, че доматите усилват пристрастяването към никотина.

6. Панкреатит

При панкреатит са неразрешени зелените или неузрели домати.

7. Болести на стомашно-чревния тракт

Ако имате язва на стомаха и гастрит с висока киселинност, не трябва да прекалявате с доматите. През интервала на обостряне би трябвало изцяло да ги изключите от менюто си.

8. Хипертония

За хората с хипертония и други болести на сърдечно-съдовата система също не се предлагат мариновани и консервирани домати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР