Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна

...
Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна
Коментари Харесай

EUobserver: Европа няма шанс в евентуална война с Русия

Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна или не, той за следващ път изправи Европа пред най-болезнената действителност: бидейки прекомерно слаба, с цел да се отбрани, тя към този момент не може да разчита на Съединените щати да ѝ се притекат на помощ.

Изправени сме пред действителност, в която Русия, макар че стопанската система ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента с помощта на енергийните си ресурси и готовността си да проектира голяма военна мощност.

Разбира се, всяко съветско навлизане в Украйна би коствало на Русия цяло положение и евентуално би имало изтощителни последствия за нея. Малко евентуално е нашествието да е пожеланият от президента Путин вид. И въпреки всичко, в тази игра на " вървене по острието на бръснача " има и друга действителност. Ако Русия нахлуе в Украйна, разноските за Европа ще бъдат също толкоз опустошителни. Това ще принуди подвластните от газ европейски страни да търсят скъпи други възможности и да влагат милиарди в инфраструктура - от газопроводи до специфични складове. Освен това Русия остава основна дестинация за експорт и снабдител на други запаси с изключение на петрол и газ. Помислете за доставките на исполин!

Докато Кремъл от дълго време приготвя последователно обособяване от Европа, противоположното остава немислимо за множеството европейци. Докато забележителна част от съветското население би подкрепила намеса в източната част на Украйна, жителите на доста европейски страни мъчно ще одобряват бойци да умират за нещо, което те считат за непозната на тях, периферна страна: Украйна.

Безброй пъти съм чувал високопоставени европейски бизнес водачи да симпатизират на управлението на Путин, дотам, че човек остава с усещането, че те са по-привлечени от мощното съветско управление, в сравнение с от западния демократизъм.

Пушечно месо

Нека бъдем обективни. Ако на този стадий европейските страни се наложи да се изправят против огромна съветска сухопътна инвазия, доста бойци ще се окажат пушечно месо.

Западноевропейските сухопътни сили се трансфораха в обемист корпус на мира, като колесните им бронирани машини надали са подобаващи за пердах по калните бойни полета в Източна Европа, огневата им мощност не може да се съпоставя с съветската, а командната и информационната им инфраструктура е мощно уязвима за големите благоприятни условия на Русия за водене на електронна война.
Внезапна инспекция на боеспособността на армията стартира в Русия
Започна неочаквана инспекция на бойната подготвеност във войските в Източния боен окръг, оповестиха от Министерството на защитата на Русия.&...
Прочети повече
Преследването на неприятно оборудвани терористи е едно, а изправянето пред голяма стандартна войска, подготвена на всеотдайност - напълно друго.

Много европейски сухопътни сили се борят с комплекса на хищника от " световната война против тероризма ". Те са привикнали да имат предимство, най-малко във връзка с технологиите и огневата мощност, и изпитват големи компликации да си показват, че нападателят от последното десетилетие може да се трансформира в нападател в огромен спор. Цялото стратегическо мислене в това отношение се е насочило към защита; тактиката - към лимитирано оперативно нахлуване, постоянно даже от разстояние. Сухопътни сили като съветските се образоват също и на прецизни и далечни удари, само че постоянно съчетани с груба мощ: носене на залпове от ракети и артилерия и напредване на огромни елементи с размерите на дивизия.

Саможертва и намаляване

Изтънчените войни не съществуват в съветския стратегически речник.

Европа страда от липса на всичко. Дори и да се опита да избегне присъединяване на фронтовата линия, поддръжката откъм гърба също няма да е доста на разположение. Много страни не разполагат с противотанкови ракети или запасите им от муниции са рисково ниски. Усъвършенстваните изтребители, способни да пробият съветската противовъздушна защита, към момента са необичайност. Специалните сили, които биха могли да бъдат решителен актив, са заседнали в Африка и се борят да привлекат задоволително качествени новобранци.
Срещата Русия-САЩ в Женева: Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не може да бъде реализиран
Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе реализиран и надали изобщо е вероятен. Това обявиха представители на Съединени американски щати и Русия с...
Прочети повече
Съединени американски щати постепенно попълнят арсеналите си с нови прецизни муниции с огромен обхват, само че ще предпочетат да ги изпратят в Тихия океан. Те резервират забележителна стандартна възпираща мощ в Европа, включваща 70 000 бойци, стотици авансово ситуирани бронирани машини и десетки изтребители. И въпреки всичко това не е задоволително, с цел да се противодейства на съветско навлизане в страна като Украйна - а Вашингтон просто не може да си разреши война с Русия в този момент, когато Китай е станал толкоз мощен.

Можем безпределно да разсъждаваме върху това какво подтиква Русия да натрупва голямо военно наличие на границата с Украйна, върху това по какъв начин се стигна дотук, върху опасенията и фрустрациите и от двете страни.

Това, което е ясно обаче, е че навлизаме в нова конкуренция в политиките на великите сили и че Европа идва на старта не като мощен, обединен тим, а като навалица от примитивни наивни пигмеи.

----------------------------------------------------

Анализът е на Джонатан Холслаг, „ EUobserver “. Превод: БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР