Незаконният добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS

...
Незаконният добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS
Коментари Харесай

Незаконен добив на дървесина са най-честите нарушения в горите и през август

Незаконният рандеман на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за следене, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите и липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по депозиране, преправка и експедиция на дървесина – това не престават да са най-честите нарушавания, установени по време на инспекциите през август от контролиращите органи, показват от Министерство на горите в известие до медиите.

По време на акциите в първата седмица на месеца, директно преди откриването на ловния сезон, са хванати четирима извършители с оръжие и други ловни уреди с нелегално придобит наедрял дивеч, както и извършител, в чийто двор са открити нелегално добити немаркирани дърва, доставени без превозен билет и 5 диви животни, отглеждани в двора му. В същия обект са открити и над 20 дивечови титли, като за тези нарушавания бяха формирани съответните административни актове, показват от ведомството.

След откриването на ловния сезон няма открити ловни произшествия към този миг.

От началото на юни инспекциите към този момент са близо 60 000. От тях 14 378 са осъществени за първата половина на август в горските територии на страната. 8 603 от тях са осъществени от мобилните групи и горските стражари на 6-те държавни предприятия и 5 775 – от горските инспектори по надзор и защита от 16-те районни дирекции на Изпълнителната организация по горите.

3123 са тестваните обекти за рандеман на дървесина, 4643 обекта за депозиране, преправка и търговия с дървесина, 4751 транспортни средства, 3446 ловци, 411 рибари и 1854 други физически лица, извършващи действия в горски територии.

Общо 316 са установените нарушавания, открити с актове за административно нарушаване. 273 са формираните актове по Закона за горите. 43 са нарушаванията по Закона за лова и опазването на дивеча, като всички те са осъществени и установени преди началото на ловния сезон. Издадени са и 79 констативни протоколи за нарушавания с открит причинител и 72 – против незнаен.

605 куб. м. дървесина, в т.число и обла, е арестувана при инспекциите от контролните органи и 247 пространствени куб. м. дърва за огрев, както и 28 кг нелегално добити недървесни горски артикули (билки, гъби и др.).

Прави усещане, че през този интервал са намалели арестуваните транспортни средства и принадлежности за дърводобив. Без нужни документи за транспорт на дървесина са били 9 моторни транспортни средства, 4 каруци и 2 коня, които са арестувани. Конфискувани са и 2 моторни триона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР